Un studiu recent, publicat în The Telegraph, aduce însă o urmă de speranță pentru combaterea pandemiei. Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech ar fi suficient de eficient, iar persoanele imunizate nu ar mai transmite SARS-CoV-2 mai departe, cantitatea de anticorpi fiind chiar mai mare ca în cazul unei forme grave de COVID-19.
Persoanele vaccinate anti-COVID au șanse mult mai mici să se îmbolnăvească, iar dacă acest lucru se întâmplă, ele vor face o fromă ușoară a bolii. Totuși, cât timp se păstrează imunitatea la COVID-19 și dacă persoanele vaccinate mai transmit sau nu virusul sunt elemente care însă se mai analizează. Chiar și așa veștile pe care studiul israelian le aduce sunt îmbucurătoare.
Un studiu israelian a arătat faptul că imunitatea generată de vaccinul anti-COVID al companiei Pfizer este suficient de puternică în fața noului coronavirus, ca persoanele imunizate să nu mai contacteze SARS-CoV-2 și să îl transmită celor din jur.
Potrivit The Telegraph, participanții la studiu au dezvoltat de 20 de ori mai mulți anticorpi la infecția cu noul coronavirus, la 10 zile după ce au primit a doua doză din vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer.
În cadrul studiului au fost analizate 102 cadre medicale din Sheba Medical Center, care au primit schema completă de vaccinare. Potrivit sursei citate, rezultatele studiului au arătat că doar în cazul a două persoane din cele 102 a fost înregistrat un nivel scăzut de anitcorpi.
În cazul celor două persoane, pe de-o parte este vorba despre cineva care avea sistemul imunitar compromis, iar în cazul celeilalte persoane pentru moment nu există o explicație cu privire la ce ar fi putut conduce la un nivel atât de scăzut de anticorpi, menționează TheTelegraph.
În cazul celorlalți 100 de pacienți prezenți în studiu, a fost semnalat un nivel de anticorpi chiar mai mare comparativ cu pacienții care s-au infectat cu SARS-CoV-2 și au dezvoltat forme severe de boală.
În urma studiului, directorul secției de boli infecțioase de la Shelba a explicat că persoanele care au primit schema completă de vaccin de la Pfizer nu vor fi, cel mai probabil, purtătoare ale noului coronavirus.