Vaccinul pentru Covid dezvoltat de Oxford-AstraZeneca are o eficiență de 70%, arată studiile. Care ar fi atuul acestuia

Publicat: 23 11. 2020, 15:21
Foto: pixabay.com

Vaccinul anti-covid dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca ar putea proteja oamenii în proporție de 70%. În anumite cazuri, protecția poate crește la 90%, potrivitBBC.

Acest anunț vine după ce companiile Pfizer și Moderna au arătat o rată de protecție de 95%.

Care este principalul atuu al acestui vaccin

Vaccinul este mult mai ieftin, mai ușor de depozitat și de transportat.

Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze ale vaccinului Oxford, care va ajunge pentru50 de milioane de oameni.

Peste200.000 de voluntari au participat la studiile clinice, jumătate în Regatul Unit, restul în Brazilia.

Când voluntarii au primit două mari doze, protecția a fost de 62%, însă a crescut la 90% când oamenii au primit o doză mai mică urmată de una mai mare. Nu este clar de ce există o diferență.

“Suntem foarte mulțumiți de rezultate”, a declarat, pentru BBC, profesorul Andrew Pollar, principalul investigator al studiului, potrivitromania.europalibera.org.

El a spus că datele obținute din eficiența de 90% sunt “interesante” și ar putea însemna că “vom avea mult mai multe doze pe care le vom putea distribui”.

Vaccinul este mai ușor de depozitat

Vaccinul poate fi depozitat la temperatura frigiderului,spre deosebire de cele dezvoltate de Pfizer/ BioNTech și Moderna, care trebuie ținute la temperaturi mult mai scăzute.

Recent, compania farmaceutică Moderna anunța că vaccinul său are o eficiență de 94,5%. Prima a fost Pfizercare a arătat că vaccinul său are o eficiență de peste 90%.

Vaccinul Pfizer trebuie transportat și depozitat la minus 70 de grade Celsius, tipul de temperatură tipic unei ierni din Antarctica. La temperatura standard a frigiderului, poate fi păstrat până la cinci zile.

Comisia Europeană a încheiatun contract cu companiile Pfizer și BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat că așteaptă prima tranșă de vaccin împotriva COVID-19 în decembrie și vaccinarea personalului medical va începe în ianuarie.