Vaccinul Johnson & Johnson s-a dovedit eficient și în țările în care există o răspândire ridicată a variantelor coronavirusului, spune un oficial OMS

Vaccinul Johnson & Johnson s-a dovedit eficient și în țările în care există o răspândire ridicată a variantelor coronavirusului, spune un oficial OMS
foto: Hepta.ro / DPA Images / Ringo Chiu

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au precizat, miercuri,vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson este recomandat inclusiv în țările în circulă variantele mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Un oficial OMS susține că vaccinul Johnson & Johnson s-a dovedit eficient și în țările în care există o răspândire ridicată a variantelor coronavirusului

Vaccinul, care poate fi utilizat la persoanele cu vârste mai mari de 18 ani, s-a dovedit eficient și „în țările în care există o răspândire ridicată a variantelor”, a declarat Alejandro Cravioto, șeful Grupului consultativ strategic de experți pe zona de imunizare al OMS, potrivit Gulf News.

Spre deosebire de celelalte vaccinuri anti-COVID-19 aprobate la nivelul UE până acum, serul de la Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză. J&J a precizat că în Statele Unite și în alte șapte țări, vaccinul a dovedit per total o eficacitate de 67% în prevenirea formelor moderate și severe de boală, respectiv de 85% în cazul celor mai serioase simptomatologii.

„Johnson & Johnson merge pe aceeași tehnologie a vectorului viral însă are două avantaje: este un vaccin care se administrează într-o singură doză, însă cel mai mare avantaj îl reprezintă condițiile de păstrare. El va putea fi păstrat în frigider la 2-4 grade și astfel vom putea distribui vaccinul inclusiv în cabinetele medicilor de familie. Și ei vor putea să participe activ la vaccinare”, a explicat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, pe B1 TV.

România urmează să primească prima tranșă din vaccinul Johnson & Johnson în a doua jumătate a a lunii aprilie

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a anunțat că România ar putea primi o primă tranșă de doze din vaccinul J&J în a doua parte a lunii aprilie, explicând că serul se pretează mai bine pentru echipe mobile, în localități în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.

„Pentru a doua jumătate a lunii aprilie ar trebui să primim prima tranșă de la J&J, nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze. Vă reamintesc faptul că se adminsitrează într-o singură doză. Schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale referitor la categoria de persoane eligibile.

Este un vaccin recomandat tuturor persoanelor cu vârsta peste 18 ani, care nu au contraindicații cunoscute. Din punct de vedere practic se pretează mai bine pentru echipe mobile, în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus. Asta nu înseamnă că nu poate fi accesat și de restul categoriilor de persoane”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`