Vaccinul de la Johnson&Johnson, preferat de români după introducerea restricțiilor. Administrat într-o singură doză, vaccinul permite obținerea mai rapidă a certificatului verde

Vaccinul de la Johnson&Johnson, preferat de români după introducerea restricțiilor. Administrat într-o singură doză, vaccinul permite obținerea mai rapidă a certificatului verde
Foto: Inquam Photos / George Călin

Vaccinul împotriva COVID-19 produs de compania Johnson&Johnson, care necesită doar o singură doză pentru finalizarea schemei de imunizare, este principala opțiune în rândul românilor care vor să se vaccineze. În ultimele zile românii au format cozi la centrele de vaccinare, după ce autoritățile au fluturat restricții dure care au intrat în vigoare luni și îi exclud pe cei vaccinați.

Aproape jumătate din totalul de 93.049 de vaccinuri administrate ca primă doză luni au fost Johnson&Johnson

Ultimul bilanț al campaniei de vaccinare indică un nou record de vaccinări cu prima doză, peste 93.000.  Aproape jumătate din totalul de 93.049 de vaccinuri administrate ca primă doză luni au fost Johnson&Johnson (care necesită o singură doză). În ultimele 2 de ore au fost administrate 47.542 de doze de Pfizer, 44.328 Johnson&Johnson, 1.148 Moderna și doar 31 AstraZeneca.

În afară de acestea, au mai fost administrate 9.861 de vaccinuri reprezentând doza a doua și 25.038 reprezentând doza a treia. În total, în ultimele 24 de ore s-au vaccinat 127.948 de români. În total, aproape 6 milioane de români sunt complet vaccinați.

Faptul că vaccinul de la Johnson&Johnson a devenit preferatul românilor arată modul în care restricțiile au stimulat campania de vaccinare. Condiționarea activităților de certificatul verde care necesită trecerea unui interval de 10 zile de la schema completă de vaccinare îi determină pe mulți să se imunizeze cât mai rapid pentru a scăpa de restricții.

Certificatul verde, obligatoriu pentru aproape toate activitățile

Certificatul verde COVID a devenit obligatoriu în România pentru majoritatea activităților, începând de luni, când au intrat în vigoare noi restricții. Astfel, va fi nevoie de dovada vaccinării sau a trecerii prin boală pentru a putea circula pe timpul nopții, pentru că între orele 22.00-05.00 este instituită carantina. Va fi nevoie de certificat digital și pentru acces în instituțiile publice sau pentru plata taxelor la ghișeu.

Certificatul digital COVID atestă îndeplinirea uneia din următoarele condiții:

  • a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`