Vaccinul anti-Covid de la Moderna a fost și în UE. Care este eficiența acestuia comparativ cu serul Pfitzer-BioNtech

Vaccinul anti-Covid de la Moderna a fost și în UE. Care este eficiența acestuia comparativ cu serul Pfitzer-BioNtech
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Utilizarea vaccinului Moderna a fost avizată de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în Uniunea Europeană. Acesta este al doilea vaccin anti-COVID-19 care primește avizul EMA pentru a fi administrat în statele din blocul comunitar, după serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.

Care este eficiența vaccinului anti-Covid de la Moderna comparativ cu serul Pfitzer-BioNtech

Cele două vaccinuri prezintă mai multe asemănări, însă și o serie de diferențe.

Astfel, principala diferenţă între cele două vaccinuri este conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade Celsius, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade Celsius.

Mai mult, vaccinul de la Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnut, în timp ce cel de la Moderna rezistă până la 30 de zile.

Cele două vaccinuri se vor administra în câte două doze, însă cele de la Moderna sunt de 100 de micrograme şi trebuie administrate la o distanţă de 28 de zile, iar cele de la Pfizer sunt de 30 de micrograme şi necesită administrarea la o diferenţă de 21 de zile.

Ambele vaccinuri au prezentat o eficacitate de aproape 95 %, mult mai mare decât se aştepta, însă cel de la Moderna a demonstrat capacitatea de a preveni cazurile grave de COVID-19, potrivit datelor publicate de FDA, conform știrileprotv.ro.

Totodată, ambele vaccinuri folosesc ARN mesager sau ARNm, care se introduce în celulele umane pentru ca propriul organism să poate produce proteine virale care servesc la generarea de anticorpi necesari corpului pentru a se apăra.

Totuşi, fiecare vaccin foloseşte propriul tip de acoperire lipidică (înveliş) pentru protejarea ARN mesager.

FDA a autorizat vaccinul dezvoltat de Pfizer pentru cei cu vârste de peste 16 ani, în timp ce cel dezvoltat de Moderna este destinat celor cu vârste de peste 18 ani.

Vaccinul de la Moderna ar trebui să protejeze împotriva Covid timp de până la 2 ani

Se așteaptă ca vaccinul Moderna să protejeze împotriva Covid timp de până la doi ani. Acest lucru a fost declarat de directorul general al producătorului medicamentului, specificând totuși că sunt necesare alte date pentru o evaluare definitivă a duratei, scrie ilmessaggero.it.

„Scenariul de coșmar descris de mass-media în primăvară cu privire la riscul vaccinurilor care durează doar o lună este exclus”, a declarat CEO-ul Moderna Stéphane Bancel.

„Decăderea anticorpilor generați de vaccin are o tendință foarte lentă și, prin urmare, credem că protecția poate dura câțiva ani”, a adăugat el.

Între timp, un purtător de cuvânt al Comisiei UE care a fost întrebat dacă vaccinul anti-Covid Moderna este eficient sau nu chiar împotriva variantei engleze a reiterat că „în prezent nu există dovezi că vaccinurile nu sunt eficiente împotriva ambelor variante, dar suntem în faza culegerii de informații și a analizei acestora”.

Valeriu Gheorghiță: României îi revin aproximativ 3,5 milioane de doze din vaccinul anti-COVID-19 de la Moderna

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, a anunțat că serul produs de Moderna, care a primit undă verde din partea Agenției Europene a Medicamentului, va ajunge în România în luna ianuarie. Țara noastră va primi 3,5 milioane de doze. „Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu”, a precizat oficialul.

„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la compania Moderna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar volumul este incomparabil mai redus decât în cazul vaccinurilor BioNtech/Pfizer. Tranșele care urmează să vina nu sunt foarte consistente”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:33 - SPP: 6 candidați la prezidențiale au solicitat și le este asigurată protecție
14:32 - INS anunță dezastrul: În România se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot