Vaccinul anti-COVID-19 poate fi administrat şi persoanelor cu HIV, doar că în cazul lor serul ar putea să aibă un efect mai slab şi poate fi administrat doar după o consultare cu medicul. Anunţul a fost făcut de Răzvan Cherecheş, specialist în sănătate publică, care a analizat cât de sigur este vaccinul pentru cei infectaţi cu HIV, informează B1 TV.
Specialistul în sănătate publică şi profesorul Răzvan Cherecheş a făcut o analiză minuţioasă legată de siguranţa vaccinului Pfizer pentru miile de persoane din România care sunt infectate cu virusul HIV. Potrivit acestuia, serul poate fi administrat şi persoanelor infectate cu virusul imunodeficienței umane, însă administrarea acestuia trebuie făcută strict cu acordul medicului.
„Datele disponibile arată că vaccinul poate fi administrat și persoanelor cu HIV stabil sub medicație antiretrovirală, cu acordul medicului. Chiar și persoanele cu HIV stabil sub tratament pot avea deficiențe imune mai subtile sau inflamații cronice care ar putea afecta funcționarea vaccinului și răspunsul la vaccin, de aceea este necesar acordul medicului curant”, a explicat Răzvan Cherecheş.
Profesorul a precizat că vaccinul este, aşadar, sigur pentru persoanele infectate cu virusul HIV, doar că în cazul lor ar putea avea un efect mult mai slab.
„Ambele vaccinuri includ o parte din materialul genetic al SARC-CoV-2, dar nu întregul virus. Asta înseamnă că vaccinul nu conține virus viu și sunt la fel de sigure și pentru persoanele cu sistemul imun compromis. Este posibil ca vaccinul să nu funcționeze la fel de bine pentru persoanele cu HIV – răspunsul imun să fie mai slab”, a mai explicat specialistul în sănătate publică.
Conform Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, în România există peste 15.500 de persoane infectate cu HIV.
Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ajung în România pe 26 decembrie. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră, spunea recent că BioNTech și Pfizer vor trimite 10.000 de doze de vaccin, cu care pot fi vaccinați 5.000 de angajați ai spitalelor, în două tranșe de imunizare. Planul este ca primele administrări să se facă din 27 decembrie.
„Aceste doze sunt simbolice pentru că, într-adevăr, UE dorește să înceapă campania de vaccinare înainte de sfârșitul anului. Ăsta e motivul pentru care livrează în statele membre un număr simbolic, astfel ca să înceapă vaccinarea simultan în toată UE”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra.
La Institutul Cantacuzino din Bucureşti, centrul naţional de depozitare a vaccinului anti-COVID-19, au ajuns lăzile de gheaţă carbonică cu ajutorul cărora va fi transportat vaccinul către centrele regionale din ţară. Toate detaliile au fost stabilite, iar autorităţile cunosc inclusiv numele şoferului care va transporta vaccinurile, precum şi maşinile cu care se vor face aceste transporturi. Nu s-a stabilit încă cine va fi prima persoană vaccinată, însă, în mod cert, va fi un cadru medical.
Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a făcut, însă, un nou apel către populație și i-a îndemnat pe români să respecte în continuare regulile de igienă deoarece „infectarea cu virusul SARS-CoV-2 nu se oprește de Crăciun și de Anul Nou”.