Vaccinul anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech a fost capabil să neutralizeze varianta coronavirusului care se răspândește rapid în Brazilia, arată un studiu de laborator publicat luni în New England Journal, potrivit Reuters.
Sângele prelevat de la persoanele vaccinate a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conținea aceleași mutații la vârf precum varianta foarte contagioasă P.1, ce fusese depistată în premieră în Brazilia, conform studiului realizat de cercetătorii din cele două companii și de la Universitatea din Texas.
Oamenii de știință au precizat că această capacitate de neutralizare a fost aproximativ echivalentă cu efectul vaccinului asupra unei variante mai puțin contagioase descoperite anul trecut. Vârful, folosit de virus pentru a pătrunde în celulele umane, este principala țintă a multor vaccinuri anti-COVID-19.
În studiile publicate anterior, Pfizer a ajuns la concluzia că vaccinul a neutralizat alte variante contagioase ale coronavirusului, variante ce fuseseră identificate inițial în Marea Britanie și în Africa de Sud, deși varianta sud-africană ar putea reduce nivelul de anticorpi declanșați de ser.
Chiar și așa, Pfizer s-a arătat de părere că este foarte probabil ca actualul său vaccin să ofere în continuare protecție împotriva variantei sud-africane. Cu toate acestea, producătorul american plănuiește să testeze o a treia doză de rapel, precum și o versiune ajustată special pentru a combate variata, cu scopul de a înțelege mai bine răspunsul imun.
Două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost confirmate pe teritoriul României, a anunțat luni Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor.
„Era de așteptat. În momentul în care se călătorește, există mișcare, lumea merge în concedii, era clar că vom avea tulpinile în România. O metodă de control rămâne protecția, asta înseamnă mască, distanțare, anumite măsuri luate temporar ca la Timișoara. La acest moment, vaccinul este soluția optimă. E posibil să se ajungă la alte doze de rapel, ca vaccinul antigripal când apar mutații și modificări. Vaccinurile reduc șansele unei forme grave. Continuăm cu limitarea mișcării și a contactului până avem un număr mai mare de vaccinări. Aceste tulpini se răspândesc mai ușor, sunt mai agresive, de aici vine presiunea pe sistemul sanitar. Apelul spre populație este să ne înțeleagă, înțelegem și noi că oamenii au ajuns la limita rabdarii”, a declarat Raed Arafat, luni, la Antena 3.