Vaccinul anti-COVID-19 de la compania Johnson & Johnson ar putea primi autorizația de punere pe piață la jumătatea lunii martie, iar România ar urma să primească aproximativ 8 milioane de doze din acest ser, a precizat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare.
„Este un contract deja încheiat de Comisia Europeană. Compania Johnson & Johnson a depus deja documentația în vederea obținerii autorizării de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Noi ne așteptăm ca la jumatătea lunii martie să se acorde această autorizare de punere pe piață. Conform contractului încheiat cu Comisia Europeană, ar trebui ca din al doilea trimestru al acestui an să fie lirate, conform contractelor, dozele de vaccin. Nu avem aceste date legate de modalitatea și tranșele care vor fi alocate către fiecare țară, însă pot să vă spun faptul că Comisia a încheiat contract pentru aproximativ 200 de milioane de doze, ceea ce înseamnă că în România ar veni, prorata, un număr de circa 8 milioane de doze”, a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă organizată marți, în care oficialii au prezentat și calendarul de livrare a vaccinurilor în luna martie.
Președintele CNCAV a precizat că serul de la Johnson & Johnson, fiind un vaccin tot pe bază de vector viral, de adenovirus uman 26, are avantajul administrării unei singure doze”.
„Datele de eficacitate au fost validate la toate categoriile de vârstă, deci ar putea să fie, de pildă, o opțiune foarte bună pentru aceste centre mobile care merg în localitățile care sunt izolate sau care nu au acces la un centru de vaccinare, tocmai pentru că va ușura activitatea de vaccinare prin faptul că nu mai trebuie să te întorci pentru doza de rapel, deci practic ne va permite accelerarea campaniei de vaccinare chiar și pentru aceste situații care sunt particulare”, a adăugat medicul.
El a explicat că, date fiind particularitățile sale, vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson ar putea fi „o opțiune foarte bună” chiar și pentru persoanele aflate în izolare sau care sunt nedeplasabile de la domiciliu.
„Poate să reprezinte – dar sunt discuții pe care le avem, încă nu este practic ceva finalizat din punct de vedere strategic – o opțiune foarte bună chiar și pentru persoanele care sunt aflate în izolare sau nedeplasabile de la domiciliu, pentru că, practic, schema de vaccinare este mult simplificată. Vorbim de o singură doză și atunci acest lucru este de bun augur”, a explicat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.