Primele teste clinice pe pacienți umani ale potențialului vaccin anti-COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford şi produs de compania farmaceutică AstraZeneca, au început în Brazilia, potrivit anunțului reprezentanţilor sponsorului Lemann Foundation, citează Reuters.
Mai exact, testele cu „ChAdOxl nCoV-19”, cunoscut şi sub denumirea de „AZD1222”, vor fi efectuate pe 2.000 de angajaţi sănătoşi din domeniul medical din oraşul Sao Paulo şi pe alte 1.000 de persoane din Rio de Janeiro.
Un studiu efectuat pe porci a reliefat faptul că, din doar două doze din acest vaccin, au putut produce mai mulţi anticorpi decât o doză unică, iar reacția imunitară este mai puternică.
Un alt studiu, realizat pe şase maimuţe, au arătat că unele dintre primatele care au primit o singură doză de vaccin au dezvoltat anticorpi împotriva noului coronavirus într-un interval de 14 zile, iar toate maimuţele au dezvoltat astfel de anticorpi într-un interval de 28 de zile, informeazăBBC. Cu toate acestea, nu există deocamdată nicio garanție că rezultatele vor fi la fel de bune și la oameni, cu toate că sistemele imunitare sunt similare.
După expunerea la coronavirus, vaccinul a blocat virusul să se înmulțească și nu a dăunat plămânilor, animalele având o cantitate mai mică de virus în plămâni și căile respiratorii, potrivitpharmaceutical-technology.com
Co-fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, a declarat că își va asuma o parte din costurile de producție a vaccinului împotriva virusului Sars-CoV2, precizând că a contactat cercetătorii britanici, dar și cele mai importante companii farmaceutice din lume.
„Dacă rezultatele lor de anticorpi sunt la fel precum cele promise, ne vom reuni într-un consorțiu și ne vom asigura că este produs în masă.Niciunul dintre cei care fac vaccinul nu se așteaptă să îl revendice, va fi un bun comun”, a declarat Bill Gates.
Un alt posibil tratament, medicamentul antiviralRemdesivir,ar putea fi aprobat de Uniunea Europeanăîn următoarele zile ca tratament pentru COVID-19, a declarat recent Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, după ce studiile și testele preliminare au oferit rezultate încurajatoare.
La nivel global cererea și aprovizionarea cuRemdesivira crescut, deoarece în prezent nu există tratamente sauvaccinuri aprobate pentru COVID-19, fapt ce ar putea determina Uniunea Europeană să aprobe comercializarea și utilizareaRemdesivirca tratament pentru SARS-CoV-2, înaintea Statelor Unite, care nu au emis încă o aprobare similară pentru acest medicament.
Remdesivira fost folosit și în România, în cazul pacienților aflați în stare gravă din Timișoara.
Medicul Virgil Musta,șef secție boli infecțioasela Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat pentruDigi24că Europa a acceptat această „terapiecompasională”, iar spitalul aprimitmai multe doze din acest medicament, pentru a fi administrat pacienților cu forme severe de COVID-19.
„Eun antiviral care a fost folositîn diferite patologii, inclusivEbola,cu efecte bune sau mai puțin bune,studiile suntcontradictoriiși acolo.Dara fost folositpentruforme severe și critice pentrupaciențiiCOVID,iar clinic, cei care au studiataceastăpatologie au arătat o evoluție foartebună.După administrare, stareageneralăs-aîmbunătățitmulți dintre pacienți care au fost chiarcritici au depășitaceastă fază”, a spus Musta.