Campania națională de vaccinare a început în România la data de 27 decembrie 2020, odată cu prima etapă, în care au fost imunizate cadrele medicale și personalul sanitar. La data de 15 ianuarie a debutat și cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, din care fac parte persoanele din categoriile de risc precum bolnavii cronici, persoanele cu vârste de peste 65 de ani și lucrătorii în domeniile esențiale. Vaccinarea anti-COVID ar urma să conducă la imunitatea colectivă, iar astfel, treptat, pandemia de COVID-19 să fie eradicată.
Specialiștii atrag atenția asupra respectării măsurilor sanitare, chiar dacă la momentul actual sunt prezente pe piață vaccinurile și a început imunizarea populației în mai toată lumea. Portul măștii, spălarea frecventă a mâinilor și menținerea distanței sociale sunt în continuare printre măsurile recoamndate de specialiști, iar coordonatorul capmaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță încurajează cetățenii să le respecte, explicând că pentru monment trebuie să rămânem prudenți.
Medicul Valergiu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat faptul că pentru moment este recomandat să respectăm măsurile sanitare, cel puțin până la momentul în care la nivelul țării va fi o imunitate colectivă de aproximativ 60% – 70%.
„În ceea ce priveşte nivelul de protecţie personală faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19 ştim că rata de eficacitate este de 95% după ce persoana respectivă îşi face cele două doze şi avem cel puţin 7-10 de zile de la momentul rapelului. Însă aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii date privind riscul ca persoana vaccinată să facă o infecţie subclinică, o infecţie asimptomatică şi să transmită la o altă persoană cu care intră în contact şi care este receptivă, este nevaccinată sau nu respectă măsurile de prevenţie, este în momentul de faţă sub semnul întrebării.
Foarte probabil, dar fără să avem dovezi medicale concrete, riscul de transmitere va fi semnificativ mai mic, pentru că persoana respectivă are anticorpi, are răspuns imun, există un nivel poate mic al multiplicării virusului la nivelul porţii de intrarea, la nivelul nazo-faringelui, iar cantitatea de virus eliminată de persoana respectivă este foarte mică. Eu cred că la acest moment prudent este să respectăm măsurile de prevenţie, cel puţin până când vom avem un nivel de imunitate colectivă de circa 60- 70% şi până când vom avea acces la datele ştiinţifice care ne vor răspunde cu siguranţă la această întrebare pe care cu toţii o avem în acest moment”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro.
Totodată, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a explicat și cât ține imunitatea la COVID, după vaccinare, în urma datelor prezente până la acest moment.
„La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte. Deci în acest moment în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună ”atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine imunitatea durează 3 ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a declarat Arafat, în cursul serii de duminică.