Vaccinare anti-COVID-19 în România. Cine decide ce vaccin este administrat în fiecare caz. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-coronavirus, medicul militar Valeriu Gheorghiță, spune că personalul medical din centrele de vaccinare va decide ce fel de ser va fi administrat în cazul fiecărei persoane în parte. Gheorghiță a făcut această precizare în condițiile în care, miercuri, va ajunge în România prima tranșă din vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Moderna, aprobat recent pentru utilizare pe teritoriul Uniunii Europene.
Personalul medical din centrele de vaccinare va decide ce fel de vaccin va fi administrat în fiecare caz
Unul dintre criteriile avute în vedere în decizia de inoculare a unui vaccin ține de numărul de doze disponibile în momentul respectiv la centrul de vaccinare, a explicat Valeriu Gheorghiță.
”Evaluarea se face de către personalul medical din centrul de vaccinare pentru a se identifica eventualele contraindicații. Există o diferență între cele două tipuri de vaccinuri legate de categoria de vârstă,Modernaeste indicat la persoane de peste 18 ani, în timp ce Pfizer, la persoanele de peste 16 ani. Plecând de la datele de siguranță și de eficacitate care sunt absolut similare și nu există diferențe semnificative între aceste două tipuri de vaccinuri, decizia va fi a medicului și a personalului din centru de vaccinare, ținând cont de disponiilitatea vaccinurilor pe care o vor avea în centre. Dozele livrate de companiaModernasunt într-un număr foarte mic, incomparabil mai mic decât numărul dozelor livrate în baza contractului cu compania Pfizer, iar din acest punct de vedere, nu putem să garantăm, la momentul actual că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele două tipuri de vaccinuri”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi 24.
Totodată, Georghiță a precizat că se vor putea vaccina și persoanele care nu au o asigurare medicală, precum și cele care nu au cetățenia română.
Prima tranșă din vaccinul Moderna ajunge, miercuri, în România
România va primi miercuri o primă tranșă simbolică, de 15.000 de doze din vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de compania americană Moderna. În total, țara noastră ar urma să beneficieze de circa 3,5 milioane de doze din acest vaccin.
„4,3% din cantitate revine României, înseamnă aproximativ 3,5 milioane de doze de la companiaModerna. Dacă se va aproba încă un contract, am putea primi dublu. Chiar din luna ianuarie ne așteptăm să ajungă în România, chiar până la 15 ianuarie ar putea să fie livrată prima tranșă de doze. Este o veste bună, dar volumul este incomparabil mai redus decât în cazul vaccinurilor BioNtech/Pfizer. Tranșele care urmează să vina nu sunt foarte consistente”, a precizat, anterior, Valeriu Gheorghiță.
Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a trasmis luni seară că în ultimele 24 de ore, la nivel național au fost vaccinate 16.896 de persoane, fiind înregistrate 40 reacții comune și minore.
Astfel, de la debutul campaniei naționale de imunizare, pe 27 decembrie 2020, și până acum, 125.190 de persoane au fost vaccinate pe teritoriul României. Tot în acest interval au fost consemnate, în total, 428 de reacții comune și minore, dintre care 173reacții localecu durere la locul injectării și alte 255 reacții generale(febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).