Vaccinare anti-COVID-19. Cand va ajunge Romania la 100.000 de vaccinări pe zi
Campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început în 27 decembrie și, potrivit celor mai recente date, până în 25 ianuarie, ora 17, la nivel național au fost administrate peste 484.000 de doze, iar circa 25.000 de persoane au primit chiar și rapelul. Obiectivul anunțat de autorități este ca până la final de septembrie România să ajungă la 10,4 milioane de persoane vaccinate împotriva bolii infecțioase dezvoltate de noul coronavirus.
Vaccinare anti-COVID-19 în România. De ce e important să se atingă obiectivul de 10,4 milioane persoane vaccinate până la final de septembrie
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat în direct pe B1 TV că încă nu cunoaștem cu exactitate cât de mult durează imunitatea oferită de vaccin, dar știm că minimul se întinde pe șase luni, astfel că este important ca această campanie să se finalizeze într-un număr redus de luni. Dacă populația nu va fi imunizată în perioada în care există anticorpi, spunea doctorul, „riscăm ca această camapnie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați”.
„Știm foarte clar că trebuie să vaccinăm 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezintă imunitatea de turmă. Problema nu se pune asupra numărului. Toată lumea se cantonează în ultimele zile asupra numărului de persoane. Nu numărul de persoane este esențial, ci durata în care ei trebuie să fie vaccinați. Va trebui ca în septembrie – așa cum chiarpremierul a anunțat– să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane. Făcând un calcul simplu, știm că acest lucru determină o rată pe zi între 40.000 și 50.000 de oameni (n.r. – vaccinați). Dacă nu vom atinge această rată, cu fiecare zi în care nu atingem ținta stabilită, va trebui să creștem capacitatea ulterior și să compensăm acest deficit”, a declaratRadu Țincu, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.
Conform datelor privind situația din ziua de luni, 25 ianuarie, pe un interval de 24 de ore au fost administrate 38.346 de vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer și BioNTech.
Alexandru Rafila e de părere că România ar trebui să vaccineze zilnic în jur de 100.000 de persoane
Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății,s-a arătat de părere că în țara noastră ar trebui să fie vaccinate zilnic circa 100.000 de persoane, astfel încât să fie atins obiectivul de a imuniza 70% din populație până în septembrie.
„Noi avem peste 6 milioane de «prioritari», cei din categoria a treia sunt mai puțini deja decât cei de categoria a doua și depinde foarte mult aderența la vaccinare de informațiile pe care le pot accesa și atenție, nu numai pe internet. Mediul rural și în special persoanele vârstnice nu accesează aceste forme de informare și se adresează autorităților locale, medicului de familie, asistentei medicale din cabinetul medicului de familie și ei trebuie să fie vectorii. Efortul de educare și de mobilizare al lor cred că este cheia succesului”, a explicat reprezentantul României la OMS, potrivitDigi24.
Ce a spus prim-ministrul Florin Cîțu despre ritmul de vaccinare
În 14 ianuarie, premierul Florin Cîțu declara că în ritmul actual se va ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, însă problema este să vină și vaccinurile.
„Campania de vaccinare merge bine, suntem în top 10 în Uniunea Europeană. (…) Mie mi se pare că merge foarte bine, în ritmul ăsta vom ajunge la 100.000 de vaccinări pe zi, problema estesă vină şi vaccinurile. Suntem în top 10 în Uniunea Europeană, şi zilnic stăm acolo, în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, ceea ce mulţi nu ar fi crezut despre România, dar uite că facem, iar ieri sau alaltăieri am spus că mai comandăm 8 milioane de doze, ceea ce înseamnă că în septembrie ar trebui să fie în România vaccinaţi10,4 milioane de oameni, din 15 milioane pe care-i avem, de adulţi, cu cele două (doze – n.r.) şi cu rapelul. Ar trebui să fim ok, deci campania merge bine”, a declarat premierulFlorin Cîțu,într-un interviu la Radio Guerrilla, potrivitAgerpres.
Continuăm în același ritm, mai spunea prim-ministrul în 23 ianuarie.