Vaccin pentru COVID-19 într-o singură doză. Compania Johnson & Johnson a lansat studiul clinic final

Publicat: 24 09. 2020, 07:24
Foto: pixabay.com

Compania Johnson & Johnson a lansat, miercuri, studiul clinic final al unui potențiat vaccin pentru COVID-19, într-o singură doză, fapt ce ar putea simplifica distribuirea milioanelor de doze necesare la nivel mondial, comparativ cu alte vaccinuri ce necesită administrarea în două doze, scrie Reuters.

Vaccin pentru COVID-19 într-o singură doză

Rezultatele ultimei faze a studului sunt așteptate să apară până la sfârşitul anului sau la începutul anului viitor, a precizat Dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J & J, într-o conferinţă de presă comună cu oficiali ai Institutului Naţional de Sănătate şi ai administraţiei Trump.

Vaccinurile companiilor rivale (Moderna, Pfizer şi AstraZeneca) necesită administrarea în două doze, la un interval de câteva săptămâni, ceea ce le face mult mai dificil de administrat.

„Beneficiile unui vaccin într-o singură doză pof fi profunde în ceea ce priveşte campaniile de imunizare în masă şi controlul global al pandemiei”, a afirmat și dr. Dan Barouch, cercetător în domeniul vaccinurilor la Harvard, care a contribuit la dezvoltarea acestui potential vaccin.

60.000 de persoane participă la faza finală a studiului, care testează dacă vaccinul poate preveni formele moderate şi severe ale noului coronavirus după o singură doză.

Încă nu este clar cât de repede poate obţine compania aprobarea vaccinului de către autorităţile de reglementare, dar J&J intenţionează să îl fabrice în avans, astfel încât să poate începe distribuirea rapid.

Directorul OMS, despre vaccinul anti-COVID

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă legat de vaccinul anti-COVID, declarând că cea mai rapidă soluție pentru terminarea pandemiei este ca toate țările să aibă acces la vaccin.

„Ne scufundăm sau înotăm împreună. Cea mai rapidă metodă de a încheia pandemia și de a accelera redresarea economică este să ne asigurăm că în toate țările sunt vaccinați unii oameni, nu toți oamenii din unele țări”, a declarat directorul OMS.

„COVID-19 nu poate fi înfrântă de fiecare țară separat și pe rând, trebuie să împărțim cu toții vaccinul salvator în același timp. Omenirea nu a mai avut vreodată de-a face cu o miza de intervenție salvatoare de vieți la nivel global.”, a completat și dr. Richard Hatchett, CEO CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations).

Peste 150 de țări, reprezentând 64% din populația lumii, au fost de acord să participe la COVID-19 Vaccines Global Access Facility sau Covax, care își propune să dezvolte și să distribuie 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârșitul anului viitor. Din acest proiect lipsesc Rusia, China și Statele Unite.

Cât ar putea costa vaccinul pentru coronavirus

Potrivit Asociației Farmaceutice Europene (EFPIA), vaccinurile pentru coronavirus ar putea costa între 5 și 15 euro pe unitate.

Acesta este un preț rezonabil pe doză, a declarat președintele grupului european de vaccinare, Sue Middleton, la o audiere în Comisia de sănătate a Parlamentului European, la Bruxelles.

Deși prețurile exacte nu au fost stabilite în acordurile încheiate până acum între producătorii de vaccinuri și Uniunea Europeană, vicepreședintele producătorului Sanofi, Thomas Triomphe, a asigurat că va exista un preț corect și scăzut, scriehandelsblatt.com.