Ministerul Sănătății a anunțat recent că a distribuit către direcțiile de sănătate publică din țară 40.000 de doze de vaccn anti-HPV, care va fi folosit pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 şi 14 ani. Human Papilloma Virus (HPV) este virusul care duce la apariția cancerului de col uterin. Părinții sunt cei care trebuie să solicite medicului de familie vaccinul pentru fiicele lor. Deși vaccinul poate fi administrat și la o vârstă mai înaintată perioada ideală de vaccinare este în adolescență, cel mai bun efect fiind obținut dacă vaccinarea are loc între 11 și 12 ani. Vaccinul anti-HPV poate fi administrat și fetelor, și băieților.
Vaccinarea anti-HPV poate începe chiar de la vârsta de 9 ani. Administrarea acestui tip de vaccin este recomandată în perioada de adolescență sau chiar pre-adolescență pentru că eficiența lui va fi mai mare înainte de expunerea la virus.
Infectarea cu HPV se poate produce prin contact sexual sau orice alt contact direct pe piele. Așadar, vaccinul este mult mai eficient la vârste mai mici. În plus, potrivit unor studii, copii au un răspuns imun mai bun la acest vaccin decât cei aflațu la finalul perioadei de adolescență sau chiar la vârste mai mari.
Potrivot specialiștilor de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, vaccinarea anti-HPV poate fi făcută și după vârsta adolescenței, la persoanele de până la 26 de ani care nu au fost vaccinate adecvat până atunci.
În ceea ce privește persoanele de peste 26 de ani, vaccinul anti-HPV a primit o aprobare pentru administrare și la categoria de vârstă 27-45 de ani de la Administrația americană pentru Medicamente și Alimente (FDA). Cu toate acestea, administrarea vaccinului nu este recomandată pentru toate persoanele din această grupă de vârstă, o decizie în acest sens putând fi luată doar la sfatul medicului. Asta pentru că, la persoanele expuse deja la virus, eficiența vaccinului scade.
Vaccinul anti-HPV se administrază în mai multe doze, în funcție de vârsta pacientului.
Astfel, pentru persoanele mai mici de 15 ani, este nevoie de două doze, prima putând fi administrată chiar începând de la 9 ani. A doua doză ar trebui să fie primită a cel pițin șase luni după prima, intervalul recomandat fiind de 6-12 luni de la prima administrare.
În cazul persoanelor cu vârste de peste 15 ani se administrează trei doze de ser. A doua doză trebuie să fie administrată la cel puțin o lună după prima, iar a treia la cel puțin trei luni după cea de-a doua.
”În acest an ministerul a bugetat 40.000 de doze de vaccin anti-HPV, dar obiectivul de a eradica acest tip de cancer va fi atins în curând și datorită sprijinului pe care țara noastră îl va primi prin PNRR.
Am introdus în PNRR întărirea capacității medicilor de familie în procesul de prevenție: pentru recoltarea testului Babeș Papanicolau și testul care diagnostichează infectia cu HPV. Screeningul e bine sa fie făcut la nivel de asistență primară, de aceea dotarea regională cu aparatură, astfel încât diagnosticarea să se facă în timp util și eficient, este esențială.
Și tot prin PNRR am introdus o importantă componentă de digitalizare, astfel încât rezultatele să se afișeze mai ușor. Am solicitat Comisiei de oncologie din Minister să extindă testarea pe grupele de vârstă pentru a ne plăti datoria față de fetele mai mari, nu doar grupa 11-14 ani”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, precizând că fiica sa, în vâstă de 13 ani, va fi vaccinată anti-HPV.