Vaccin COVID-19: Compania Moderna intră în faza finală a testelor clinice, prima companie din lume care ajunge la această etapă
În contextul în care multe companii din întreaga lume încearcă din răsputeri să realizeze un vaccin eficient împotriva noului coronavirus, compania americană Moderna a declarat că va trece din data de 27 iulie la faza finală a testelor clinice în vederea dezvoltării unui vaccin concret împotriva virusului SARS-C0V-2, devenind astfel prima companie din lume care ajunge la această etapă, notează France24.
Mai exact, 30.000 de persoane urmează să fie testate în această fază. Jumătate dintre ele urmează să primească o doză de 100 de micrograme, iar celelalte un placebo, astfel dorindu-se să se determine dacă vaccinul este sigur şi previne infecţia cu COVID-19, iar dacă o persoană este infectată, se va stabili dacă vaccinul poate preveni avansarea simptomelor, transmite Reuters.
Studiul se va desfășura până la 27 octombrie 2020.
Primele teste ale vaccinului împotriva COVID-19 au rezultate încurajatoare
Potrivit rezultatelor primei faze a testelor clinice efectuate deModerna, vaccinul experimental a declanşat anticorpi împotriva noului coronavirus la toţi participanţii la testare, 45 la număr.
S-au înregistrat niveluri de anticorpi protectori pentru apărare faţă de virus superioare faţă de cei identificaţi în organismul unor persoane care s-au recuperat după infecția cuCOVID-19, dând astfel speranță lumii medicale
Mai exact, după prima administrare chiar, s-a constatat că nivelul anticorpilor era mai mare în cazul dozelor mai mari. După a doua administrare, participanţii la test prezentau niveluri mai mari de anticorpi decât majoritatea pacienţilor care au avut COVID-19 şi s-au vindecat cu proprii anticorpi.
În faza intermediară, compania a selectat 300 de adulţi sănătoşi, care au primit cel puţin o doză de vaccin, precum şi 50 de adulţi mai maturi, cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani, deoarece testarea vaccinului la adulţii mai în vârstă are o importanţă majoră, această grupă de vârstă prezentând un risc mai mare pentru efectele SARS-CoV-2.
Studiul intermediar testează siguranţa şi eficacitatea preliminară a două doze de vaccin administrate la 28 de zile distanţă.
Tehnologia folosită de cătrecompania americană, care are la bază ARN-ul mesager, vizează să dea corpului informaţiile genetice de care are nevoie pentru a declanşa în mod preventiv protecţia faţă de noul coronavirus.
Rezultatele sunt considerate ”încurajatoare” de către epidemiologulamerican Anthony Fauci.
Compania Moderna a fost finanţată cu483 de milioane de dolari de către Guvernul american și estimează că poate produce 500 de milioane de doze pe an, ”posibil până la un miliard”.
De asemenea, Moderna este primul grup care a lansat testarea pe oameni- pe 16 martie.
Distribuirea unui potențialvaccin, problemă mondială
Dacă se va descoperi unvaccin, producţia ar trebui „distribuită la nivel global pentru a protejaîmpotriva „naţionalismului vaccinării”, a declarat Jane Halton, fost șef al departamentelor de Sănătate şi Finanţe din Australia și actual comisar al Comisiei naționale de CoordonareCOVID-19, pentru a evita situația în care un stat se va îngriji doar de el însuși la început, în detrimentul celorlalţi.
„Este greu, pentru că va trebui ca oamenii să coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare. După ce o țară va produce unvaccinși îl va oferi propriilor cetățeni vulnerabili, va trebuie să stabilească „cât din acesta va merge, în același timp, către oamenii vulnerabili din lume.
În acest moment, suntem toți implicați. Imediat ce se va găsi unvaccin, mi-e teamă că s-ar putea să nu mai fim împreună, așa cum am văzut”, a precizat Jane Halton.
În acest sens, OMS lucrează deja la o listă a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucrătorii sanitari de urgenţă, cei în vârstă şi persoanele cu deficienţă imunitară.