CORONAVIRUS | Alexandru Rafila, despre apariția unui vaccin împotriva virusului: ”Probabil în a doua jumătate a anului viitor” (VIDEO)

Publicat: 06 05. 2020, 23:13

Alexandru Rafila, reprezentantul României la la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, miercuri, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire, că probabil în a doua jumătate a anului viitor vom avea acces la un vaccin împotriva pandemiei de coronavirus.

Acesta a mai afirmat că există destul de multe vaccinuri candidate, aproximativ 80 de vaccinuri care sunt în cercetare și în dezvoltare.

În ceea ce privește alocarea de resurse, profesorul Alexandu Rafila a spus că alocarea mare a fost realizată de la nivelul Uniunii Europene, ca urmare a unui apel a principalelor țări mari din UE, mai precis Germania, Franța, Marea Britanie, care nu mai e în UE, dar partcipă, și Italia, care au strans 7,5 miliarde de euro într-o singură zi. Acesta a adăgat că banii vor fi utilizați în trei direcții, respectiv diagnostic, tratament și vaccinuri.

Rafila crede că cea mai mare parte din acești bani va merge spre vaccinuri și consideră că e bine că s-au făcut alianțe ale principaliloor producători de vaccinuri.

”Încearcă împreună să descopere un produs și să încerce să scurteze cât se poate timpul de testare, făra a neglija siguranța și eficacitatea acestuia”, a afirmat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, despre măsurile de relaxare aplicate de la 15 mai

Profesorul consideră că Guvernul va lua în considerare acea recomandare a OMS care indică nevoia de a introduce progresiv măsurile de relaxare, la intervale de două săptămâni.

El a explicat că perioada de două săptămâni reprezintă perioada maximă de incubație a acestei boli și ”practic, momentul în care iei o măsură ai cele două săptămâni care urmează în care monitoriza impactul acestora, în ceea ce privește transmisibilitatea, numărul de cazuri care apar în fiecare zi, categoriile de persoane care sunt mai afectate, ce se întâmplă cu sistemul de sănătate dacă poate sau nu să preia cazurile grave”. Acesta a mai spus că, dacă lucrurile merg favorabil se poate trece la etapa următoare de relaxare sau se mai poate prelungi cea introdusă sau, în anumite situații, dacă apar focare în anumite localități, se poate încerca să le limiteze prin acțiuni specifice doar pentru zonele în care sunt afectate în măsură mai mare.

Cât despre domeniul HORECA, Alexandru Rafila a spus că o sa existe posibilitatea de redeschidere, însă speră că nu se va întâmpla târziu.

El crede că se va începe cu restaurantele care au spații în aer liber, unde riscurile sunt mult mai mici, însă precizează că și acolo trebuie ținut cont de plasarea meselor și de munărul de persoane care sunt la o anumită masă.

”Ulterior, având în vedere experiența din spațiul deschis, atunci încet încet și celelare spații, inclusiv cele acoperite vor pute să fie redeschise”, spune profesorul.

Starea de urgență, înlocuită cu starea de alertă

Președintele României Klaus Iohannis a declarat că de la data de 15 mai starea de urgență va fi înlocuită cu starea de alertă, astfe că unele măsuri se vor relaxa.

Șeful statului a explicat că, odată cu actualizarea regimului de restricții, vor fi redeschise frizeriile și celelalte saloane de îngrijire, precum și cabinetele stomatologice.