Vacanțele, un răsfăț pentru români / Câți și-au permis, în ultimul an, mai mult de 5 zile de concediu și care sunt destinațiile preferate

Vacanțele, un răsfăț pentru români / Câți și-au permis, în ultimul an, mai mult de 5 zile de concediu și care sunt destinațiile preferate
Foto simbol: Pixabay

Concediile au devenit un lux pentru mulți dintre români. Aproape un sfert (23%) din cetățenii țării noastre nu au fost în nicio vacanță în ultimul an, potrivit unu studiu realizat de o agenție de cercetare de piață.

Doar 50% dintre românii și-au permis o vacanță au spus că în cadrul sejurului au stat mai mult de 4 nopți.

În ultimele 12 luni, aproximativ 13% dintre respondenți au spus că au avut parte de un mix de cel puțin o vacanță de peste 4 nopți ți cel puțin o mini-vacanță de 1-3 nopți.

România, destinația aleasă pentru majoritatea vacanțelor din ultimul an

Potrivit studiului, România a reprezentat destinația aleasă pentru majoritatea concediilor din ultimul an cu peste 90% dintre mini-vacanțe și peste 70% din vacanțele mai lungi.

Vacanțele peste hotare au început să fie tot mai căutate de turiștii români.

„Odată cu creşterea puterii de cumpărare, a veniturilor, oamenii aleg în mod firesc să călătorească mai mult în străinătate, lucru observat şi în alte ţări din Europa. Operatorii turistici din România trebuie să fie pregătiţi să facă faţă acestei situaţii, atât pentru a menţine atractivitatea pentru turiştii români, dar mai ales pentru a atrage turiştii străini interesaţi de experienţe în afara ţărilor lor”, a spus Mihai Bârsan, organizator Destinaţia Anului.

Românii aleg să meargă în vacanță pentru recreere (61%), deconectare (60%) sau distracție (53%). Jumătate dintre respondenți susțin că vacanța reprezintă un mod de a se răsplăti sau de a avea grijă de ei.

Care sunt destinațiile preferate ale românilor

Destinația preferată a românilor este Bulgaria, fiind cea mai populară țară pentru mini-vacanțe în străinătate. Vecinii bulgari sunt urmați de Spania, în timp ce pentru vacanţele extinse, Grecia a ocupat primul loc, urmată de Bulgaria şi Italia, potrivit ziare.com.

Cele mai vizitate județe în scop turistic sunt: Brașov, Constanța, Sibiu, Maramureș, Ploiești, în timp ce județele Maramureș, Brașov, Iași, Sibiu și Suceava sunt cele mai recomandate de către turiștii care le-au vizitat deja.

Locul 1 în topul județelor cu „oameni primitori” este deținut de Maramureș, urmat de Bihor, Brașov, Suceava și Sibiu.

Când vine vorba despre litoral, 50% dintre respondenți aleg plajele din România, urmate de plajele din Grecia și Bulgaria. 49% dintre respondenţi declară că au fost la mare în România în 2022 şi 44% intenţionează să meargă în 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`