Vacanțe 2020. Turiștii care vor fi obligați să intre în izolare sau carantină la întoarcerea în țară

Vacanțe 2020. Turiștii care vor fi obligați să intre în izolare sau carantină la întoarcerea în țară
Foto: Pixabay

Turiștii care vor fi obligați să intre în izolare sau carantină la întoarcerea în țară sunt cei care se vor întoarce din țări care au un coeficient de îmbolnăviri noi zilnice la 1 milion de locuitori pe o medie de 14 zile peste 5. Astfel, vor sta în carantină sau izolare la domiciliu cei care vor să-și petreacă vacanața din 2020 în țările cele mai grav afectate de epidemia de coronavirus, cum ar fi Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie sau Țările de Jos.

Izolare sau carantină pentru turiștii care aleg să-și petrecă vacanța 2020 în țările grav afectate de coronavirus

Cetăţenii care vin în România din ţările care nu se regăsesc pe lista celor pentru care a fost introdusă excepţia de la carantină şi izolare, dar care tranzitează state care sunt exceptate, au în continuare obligaţia izolării la domiciliu sau a carantinării, la cerere, potrivit autorităților. Acestea sunt statele care au un coeficient de îmbolnăviri noi zilnice la 1 milion de locuitori pe o medie de 14 zile peste 5.

Astfel, vei sta în carantină sau izolare dacă te întorci din vacanță în 2020 din următoarele destinații: Belgia, Franța, Iran, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, SUA și Turcia. De altfel, restricțiile de zbor pentru aceste destinații s-au prelungit până la data de 17 iunie.

Sunt permise zborurile charter din și spre aceste țări (transport muncitori sezonieri, repatrieri), potrivit boardingpass.ro.

Dacă una dintre țările menționate mai sus va avea indicele de risc sub 5 cazuri noi/1 milion de locuitori, atunci ea va intra pe lista verde actualizată săptămânal de Institutul Național de Sănătate Publică și zborurile vor putea fi reluate în siguranță.

Lista țărilor pentru care se elimină carantina și izolarea la sosire în România

Zborurile comerciale regulate către țările din „lista verde” au fost deja reluate de mai multe companii aeriene.

După trei luni de întrerupere aproape totală a traficului aerian, cerul Europei va fi străbătut din nou de avioane cu pasageri. Pe timpul restricțiilor, traficul aerian a înregistrat o scădere cu aproximativ 98%. Acum însă, românii pot să zboare către 17 state europene, fără grija că la întoarcerea din vacanța 2020 vor fi nevoiţi să intre în carantină sau izolare.

Astfel, poți merge în vacanța 2020 fără a intra în izolare sau carantină în: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a precizat că pasagerii care revin în România din străinătate și au ca punct de plecare o țară „sigură”, dar în drumul către România tranzitează țări care nu sunt pe listă, ei nu vor trebui să stea în autoizolare când ajung la destinație.

Lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină sau izolare obligatorii la sosirea în România se actualizează săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii sau ștergerii din listă a unor ţări.

Potrivit președintelui Klaus Iohanis, carantina sau izolarea la domiciliu nu va mai fi obligatorie pentru cetățenii care sosesc în România dintr-o țară care raportează în sub cinci cazuri de infectare la un milion de locuitori.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”