Vacanţa de primăvară va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox în anul şcolar 2023-2024. Explicațiile ministrului Ligia Deca

Vacanţa de primăvară va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox în anul şcolar 2023-2024. Explicațiile ministrului Ligia Deca
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ligia Deca, ministrul Educației, a confirmat că vacanţa de primăvară în anul şcolar 2023-2024 va fi între Paştele Catolic şi cel Ortodox. Ea a precizat că această structură a fost stabilită şi cu elevii, părinţii și sindicatele, reprezentaţi în Comisia pentru dialog social.

Astfel, vacanţa de primăvară, între modulele de cursuri patru şi cinci, va fi în perioada 13 – 22 aprilie 2024. Numai că Paştele Catolic se sărbătoreşte pe 31 martie, iar cel Ortodox pe 5 mai.

Deca, despre vacanța de primăvară în anul școlar următor

„Pentru anul şcolar următor avem o situaţie deosebită. În anul respectiv, avem o distanţă mare între sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe, este cam o lună de zile. În logica împărţirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanţa de Paşte pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele două sărbători, iar vacanţa de primăvară pică undeva la mijloc”, a explicat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Întrebată în legătură cu nemulțumirile părinților și elevilor că vacanța nu va pica de Paște, Deca a răspuns: „Noi am deschis, am avut în dezbatere publică structura anului şcolar. În contextul Comisiei pentru dialog social, am cerut părerea elevilor, părinţilor, sindicatelor. Nu am avut în şedinţă argumentată nevoia mutării acestei vacanţe de primăvară dintre module înspre vacanţa de Paşte. Unul dintre argumentele pe care le-au adus pentru a păstra acea săptămână aşa cum am propus-o iniţial este nevoia de spaţiu în timpul vacanţei pentru organizarea diferitelor etape ale olimpiadelor şcolare. Acesta au fost unul dintre motive, dar motivul principal pentru care această vacanţă se află între cele două sărbători pascale, pe lângă egalitatea de tratament între confesiuni, este şi echilibrarea modulelor din punct de vedere pedagogic. Este normal ca ele să nu fie dezechilibrate din punct de vedere al numărului de săptămâni. De aceea am rămas pe această variantă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii