Devine tot mai sigur că românii vor avea o vacanță mult mai scumpă în acest an. Aceste majorări vin pe fondul relaxării restricțiilor din pandemia de Covid-19, dar și din cauza prețurilor mai mari la energie, combustibili, alimente, care se vor reflecta în prețurile practicate în acest an de cei din HORECA.
Potrivit experților din domeniu, românii se vor confrunta cu o creștere generală a prețurilor vacanțelor chiar cu 20-25% față de anul trecut.
În 2022 oamenii plătesc mai mult pentru vacanțe și lasă mai mulți bani la restaurante. Delta Dunării e printre cele mai căutate destinații de vacanță din România, însă e bine de știut că prețurile au explodat și acolo.
Astfel, în Delta Dunării, o banală sticlă de apă de 500 ml poate costa 2 lei la un magazin din sat frecventat de localnici și poate ajunge până la 9 lei dacă alegem să o consumăm în restaurantul unui hotel. Iar dacă apa este îmbuteliată de un celebru producător francez, poate să coste și 14 lei sticla de 750 ml.
De asemenea, pentru cei care vor să se răsfețe, prețul unui espresso mic este de 10 lei, iar pentru un espresso dublu, un capuccino sau o cafe latte ar trebui să plătim cam 16 lei. O ciocolată caldă ne va costa 15 lei, iar un ceai, ceva mai puțin, 12 lei, potrivit Antena 3.
Hotelierii şi proprietarii de restaurante de pe litoralul românesc se confruntă cu preţuri mai mari la materie primă, transport şi utilităţi, astfel că unul dintre preparatele tradiţionale de pe litoralul românesc, hamsia prăjită, a ajuns astfel să fie vândut la preţuri exorbitante în comparaţie cu anii trecuţi.
În general, 1 kg de șprot se vinde cu 12 lei, în timp ce 1 kg de hamsii costă aproximativ 22 de lei. La unul dintre restaurantele foarte cunoscute, inclusiv de bucureșteni, de la Agigea, o porție de hamsie prăjită costă 25 de lei/ 200 de grame, inclusiv mujdei.
Se poate însă și mai scump de atât. Un alt restaurant din aceeași zonă are în meniu hamsii cu mujdei, lămâie și mămăligă pe plită la 36 de lei porția de 200 de grame.
Prețurile pornesc de la 1.200 de lei pentru un sejur de 7 nopți la un hotel de 3 stele, fără masă și alte facilități. Pentru un hotel de 4 stele, prețul ajunge la 9.000 de lei.
Pentru un sejur în stațiunea Venus, tarifele variază între 1.600 și 6.000 de lei. Cea mai ieftină stațiune este Eforie, unde un sejur costă undeva între 2.500 și 3.000 de lei, mai scrie sursa citată.
În 2022, românii vor plăti mai mult pentru vacanțe, chiar și cu 25%. Sunt cele mai mari prețuri din ultimii 25-30 de ani în România, pe litoral.