Părerile sunt împărțite când vine vorba de cutremure în alte țări și în ce fel acestea afectează România. Cutremurul produs vineri în Turcia, care a avut magnitudinea de 6,5 pe scara Richter, a dus la moartea a 20 de persoane, după ce mai multe clădiri s-au prăbușit. Mai bine de 1000 de persoane au fost rănite și cutremurul a avut 180 de replici pe parcursul nopții. Mai multe pagini pe rețelele sociale agreează teoria conform căreia și România va fi afectată de acest cutremur.
”Corelațiile dintre cutremurele cu mecanisme de decroșare din Estul și centrul Turciei, Nord-Vestul Iranului, și cutremurele din Vrancea, în ansamblul lor, sunt făcute pe forumul cutremur.net de peste 10 ani, încă din perioada 2006-2010. Asa ca nu am spus nimic nou, și nici nu e vina mea ca s-a întâmplat sa crape acum Est-Anatoliana. Oricum nu e cazul de cutremur major în Vrancea acum, pentru ca niciodată, în ultimii cel puțin 1000 de ani, cutremurul din Vrancea nu a fost mai mare decât cel din Estul Turciei, de obicei este mai mic sau cel mult egal ca magnitudine. Si nici nu vine imediat, vine în 6 luni-1-5 ani, depinde și de alte procese interne și externe. Deci nu știm când va fi. Reacția poate veni la amploare mai mica, ML 5,0-5,4, chiar si la intervale mai mici, când e sa vina ceva in jur de 5,0 poate sa vina mai repede, altfel vine mai târziu, 6 luni-1 an, 1-3-5 ani, e greu de spus. Mai mult chiar nu se poate estima, e rațional și obiectiv. Cam atât. Deci nu am venit de fapt cu noutati, sunt lucruri vechi, enunțate pe forum în perioada 2006-2010! Nimic nou, va rog frumos” se arată în postarea lui Sorin Soviany pe grupul de Facebook Cutremure în România.
Președintele onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului neagă cu vehemență că seismele din Turcia ar avea vreo legătură cu plăcile tehtonice din țara noastră.
”Niciodată Turcia nu afectează Vrancea! Am spus de 30 de ani, niciodată cutremurele mari din Turcia nu afectează pentru că au loc pe alt sistem tehtonic, nu are rost să speriem lumea. Vrancea este afectată de cu totul alt sistem tehtonic, să referă la Africa, la altceva. Est Anatoliana nu are tangență cu România. Ea merge din Georgia, trece prin Bosfor, coboară în Algeria și apoi iese la Atlantic. Sunt alte lucruri mult mai importante, Africa se rupe în două și noi suntem direct sub influența mișcărilor tehtonice din Africa și respectiv din Marea Adriatică” spune Gheorghe Mărmureanu pentru B1.ro.
Mișcarea seismică a fost resimțită intens în Estul și centrul Turciei, mai puternic în provincia Elazig și la Malatya. Cutremurul a mai fost resimțit în Nordul Siriei, Iran, Georgia și în Armenia, conform agențiilor internaționale de presă.