Utilizarea majoră a plumbului de către imperiul Roman a cauzat o scădere estimată a IQ-ului cu 2 până la 3 puncte timp de aproape 180 de ani, anunță The Guardian.
Potrivit unui nou studiu, declinul cognitiv major din Europa s-ar datora Imperiului Roman, datorită cantităților mari de poluare cu plumb produse de industria metalelor în plină expansiune care a modelat imperiul.
Cercetătorii au spus că expansiunea masivă a mineritului și procesarea minereurilor metalice, în special, a determinat creșterea poluării din aer în timpul apogeului imperiului, ceea ce a condus la o scădere estimată a IQ-ului cu 2 până la 3 puncte pe tot teritoriul.
„Este uimitor că am reușit să cuantificăm poluarea atmosferică a aerului în Europa acum aproape 2.000 de ani și să evaluăm potențialele impacturi asupra sănătății asupra civilizației romane antice”, a spus dr. Joseph McConnell de la Institutul de Cercetare a Deșertului din Nevada.
„Descoperirile noastre demonstrează că emisiile antropice din activitățile industriale au dus la daune larg răspândite sănătății umane de peste două milenii, ceea ce este destul de grav din punctul meu de vedere”, a adăugat el.
Medicii romani erau conștienți de pericolele intoxicației cu plumb, dar metalul era încă folosit pe scară largă pentru conducte de apă și oale și și-a găsit utilizarea și în medicamente, cosmetice și jucării. De asemenea, metalul a fost ingerat intenționat după ce romanii au descoperit că siropurile care conțineau plumb ajutau la conservarea și îndulcirea vinului.
În timp ce otrăvirea cu plumb prin alimente și vin contaminate preocupa mai degrabă clasele superioare, întreaga populație ar fi inhalat plumbul din aer produs de uriașele mine și operațiunile de topire ale imperiului, plumbul fiind un produs secundar al rafinăriilor de argint și aur.
Pentru a urmări nivelurile de poluare cu plumb din aer din epoca romană, McConnell și o echipă internațională de cercetători au analizat nucleele de gheață forate din Arctica.
Cercetătorii descriu modul în care nucleele de gheață au dezvăluit o creștere bruscă a poluării cu plumb în jurul anului 15 î.Hr. după ascensiunea Imperiului Roman.
Nivelurile au rămas apoi ridicate până la declinul Pax Romana, o perioadă de 200 de ani de pace și prosperitate relativă care s-a încheiat în 180 d.Hr. Pe parcursul perioadei, McConnell estimează că imperiul a eliberat mai mult de jumătate de milion de tone de plumb în atmosferă.
Pentru a afla ce impact ar fi putut avea poluarea, oamenii de știință au apelat la modele atmosferice pentru a cartografia modul în care plumbul s-ar fi răspândit în Europa.
Apoi s-au bazat pe studii moderne pentru a calcula cât de mult din metalul neurotoxic s-ar fi acumulat la copii și impactul pe care l-ar fi putut avea asupra IQ-ului lor.
În medie, nivelurile de plumb din sângele copiilor la apogeul Imperiului Roman ar fi putut crește cu 2,4 micrograme pe decilitru, au descoperit cercetătorii, reducându-le IQ-ul cu 2,5 până la 3 puncte.
Potrivit unor estimări, Imperiul Roman ajungea la peste 80 de milioane de oameni la apogeul său, ceea ce înseamnă că aproximativ un sfert din populația lumii ar fi putut fi expusă poluării cu plumb generată de minerit și topire. Efectele intoxicației cu plumb pot fi atât de severe încât oamenii de știință au dezbătut dacă acesta a contribuit la căderea imperiului.
„O reducere de 2,5 până la 3 puncte a IQ-ului poate să nu pară prea mult, dar a avut loc la nivelul întregii populații și ar fi persistat pentru cei aproape 180 de ani de Pax Romana”, a spus McConnell.
„Le las epidemiologilor, istoricilor antici și arheologilor să determine dacă nivelurile de poluare atmosferică cu plumb și impactul asupra sănătății pe care le-am identificat… ar fi fost suficiente pentru a schimba istoria.”
Chiar dacă poluarea aerului cu plumb a scăzut după căderea Imperiul Roman, ea a crescut din nou în Evul Mediu și a crescut din nou în secolul al XX-lea odată cu Revoluția Industrială și arderea combustibililor fosili, inclusiv a combustibililor pentru vehicule.
Un studiu din 2021 al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a constatat că nivelurile sanguine la copiii cu vârsta între unu și cinci ani au scăzut de la 15,2 la 0,83 micrograme pe decilitru între sfârșitul anilor 1970 și 2016, deoarece combustibilii cu plumb au fost interziși.