Uniunea Salvați România a depus astăzi o propunere legislativă de desființare a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului (ISACCL), înființat în 2017, în timpul guvernării PSD, la solicitarea expresă a fostului președinte Emil Constantinescu care îl și conduce, se anunță într-un comunicat USR.
Inițiatorul propunerii Iulian Bulai crede că institutul Levantului nu a avut niciodată o misiune clară, un obiect de activitate prin care să aducă o contribuție în societatea românească.
Instituția a primit subvenții de 4,8 milioane de lei, în 2019 dintre care 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii, iar veniturile proprii au reprezentat 100.000 de lei, dintre care doar 80.000 de lei au fost investiți în cercetare. După ce, în 2018, veniturile proprii reprezentaseră 20.000 lei pe tot anul.
Membrii USR au aflat că un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător științific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei).
Aceștia consideră că banii pentru finanțarea acestui institut ar putea fi folosiți pentru alte instituții ale statului care au mai mulți cercetători.
„Sinecurile nu sunt o invenție românească, însă la noi ele au devenit boala contagioasă de care s-au molipsit toate partidele în acești 30 de ani. Iar sinecurile din domeniul cultural sunt o crimă la adresa adevăraților specialiști și a instituțiilor care se luptă să creeze cunoaștere națională și recunoaștere internațională. Cercetările de la Cucuteni trebuie lăsate pe seama arheologilor și a muzeelor specializate, de relația statelor românești cu Bizanțul se ocupă institutele de istorie ale Academiei, ele trebuie sprijinite, nu vehiculele de imagine ale foștilor sau actualilor oameni politici”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai, membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților și inițiatorul propunerii legislative.