USR a sesizat Comisia Europeană în legătură cu dosarul vaccinurilor instrumentat de DNA. Cătălin Drulă i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen prin care aduce acuzații grave

USR a sesizat Comisia Europeană în legătură cu dosarul vaccinurilor instrumentat de DNA. Cătălin Drulă i-a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen prin care aduce acuzații grave
Cătălin Drulă, președintele USR. Sursa foto: Cătălin Drulă / Facebook

USR a trimis o scrisoare oficială președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în legătură cu dosarul vaccinurilor instrumentat de DNA, conform unui comunicat al partidului, informează G4Media.

În acest dosar, sunt vizați foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu (USR) și Ioana Mihăilă (REPER), dar și fostul premier Florin Cîțu.

USR a transmis că este vorba despre ”acțiuni îngrijorătoare și nejustificate ale unui procuror, și anume, ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție”.

DNA îi acuză pe cei trei foști demnitari de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu pe motiv că ar fi cumpărat mai multe vaccinuri anti-Covid decât era nevoie.

În scrisoare trimisă de USR se arată că ”DNA își depășește competențele și se substituie puterii executive a statului, al cărei rol este de a lua decizii de oportunitate, mai ales într-o situație de urgență fără precedent în domeniul sănătății publice”.

USR mai susține că dosarul DNA încalcă principiul separației puterilor în stat și subminează democrația și coeziunea europeană.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a precizat în scrisoare că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.”

„În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul-simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice”, a mai spus Cătălin Drulă.

„Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene. Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR”, a notat președintele USR, în documentul trimis Comisiei Europene.

USR solicită Comisiei Europene să acorde atenție acestui caz, care are implicații semnificative atât la nivel național, cât și european.

„Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiția independentă și măsurile anticorupție din România. Suntem însă deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna”, a mai transmis președintele USR.

Conținutul scrisorii poate fi citit integral în ACEST DOCUMENT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)