Uniunea Europeană va crea un fond de peste 15 miliarde de euro pentru depășirea impasului provocat de pandemia de COVID-19, a anunțat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene”.
„UE va asigura peste 15 miliarde de euro pentru ajutorarea partenerilor noștri din toată lumea în lupta cu coronavirusul. Este în interesul nostru să ne asigurăm că lupta se încununează cu succes pe tot globul. Fiind uniți și lucrând împreună, putem învinge virusul”, a scris demnitarul european, pe Twitter.
Vestea vine în contextul în care săptămâna trecută, potrivit Euronews, Ursula von der Leyen prezenta un plan de 100 de miliarde de dolari pentru prevenirea concedierilor în statele UE, într-o încercare de a împiedica o recesiune devastatoare și de a „păstra locurile de muncă și mersul afacerilor”.
Cu cea mai mare parte a statelor UE aflate în stare de carantină, Europa a devenit epicentrul pandemiei globale, înregistrând puțin sub 50.000 de decese. Dintre acestea, cele mai multe au fost raportate în Italia, Spania, Franța și – din afara blocului comunitar, dar de pe același continent – Marea Britanie.
La nivel global, coronavirusul a infectat peste 1,38 de milioane de oameni din 209 de țări și teritorii. Bilanțul deceselor a crescut și el vertiginos și a depășit pragul de 78.000. Din numărul total de persoane infectate, până la această oră s-au vindecat mai bine de 295.000.
Italia este țara cu cele mai multe decese din lume. Bilanțul fatalităților din peninsulă ajuns la circa 16.500 și este, în acest moment, de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat în China, deși populațiile celor două țări sunt incomparabile din punct de vedere numeric, iar statul asiatic este cel care raporta primele îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, în decembrie 2019.
Spania este un alt stat care scoate în lumină situația dramatică din Europa.Cu peste 140.000 de cazuri confirmate până acum, Regatul iberic se apropie de 14.000 de decese. Nici Franța nu pare să stea cu mult mai bine, având în vedere că autoritățile din Hexagon au depistat circa 98.000 de îmbolnăviri și aproape 9.000 de decese.
Germania, poate cea mai importantă economie europeană după ieșirea Regatului Unit din UE, se remarcă la un alt capitol, și anume prin numărul record de testări efectuate, aproape 919.000 până în prezent. Practic, doar SUA stă mai bine din acest punct de vedere, cu peste 1,98 de milioane de teste efectuate, dar și în acest caz trebuie remarcat că dimensiunile populațiilor celor două națiuni sunt incomparabile din punct de vedere numeric.