Urșii care provoacă pagube și pun în pericol oamenii din Mureș vor fi împușcați. Sunt mai mult sălbăticiuni decât suportă habitatul

Urșii care provoacă pagube și pun în pericol oamenii din Mureș vor fi împușcați. Sunt mai mult sălbăticiuni decât suportă habitatul
Foto ilustrativ: Pixabay

Peste 40 de urși care provoacă pagube și care pun în pericol siguranța oamenilor din Mureș urmează să fie împușcați în acest an, a declarat prefectul județulu Mureș, Ciprian Dobre.

Jumătate dintre au au autorizații

Pentru peste jumătate dintre urși au fost emise autorizații de mediu pentru a fo recoltați, informează Adevărul.

„43 de urşi care provoacă pagube şi ameninţă viaţa mureşenilor vor fi recoltaţi anul acesta în judeţul Mureş. Pentru 25 dintre aceştia, au fost emise deja autorizaţiile de mediu, fondurile de vânătoare urmând a se ocupa de recoltarea exemplarelor de urs. Pentru restul, se aşteaptă depunerea documentelor de către reprezentanţii fondurilor de vânătoare”, a precizat prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre, într-un comunicat postat pe Facebook.

Mai mulți urși decât trebuie

În județul Mureș sunt 865 de urși, adică de trei ori mai mult decât suportă habitatul.

„Asta se vede şi în cifrele privind pagubele: 207 dosare de despăgubire, cu o valoare de peste 1,5 milioane lei, pentru sute de hectare de culturi distruse şi circa 500 de animale ucise. Legea 242 adoptată în acest an ne permite să acţionăm pentru siguranţa omului, fiind un pas important faţă de anul trecut, când judeţul nostru a avut o cotă de prevenţie de doar 14 exemplare”, a explicat Ciprian Dobre.

Recoltarea urșilor înseamnă eliminarea acelora care reprezintă un pericol pentru oameni și cei care provoacă pagube considerabile. De cele mai multe ori, recoltarea urșilor se referă la împușcarea lor. Operațiunea este reglementată de autorități și se face în conformitate cu legile de vânătoare și conservare a faunei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)