Urs la poalele Semenicului. „Niciodată nu am mai văzut un urs în zona asta”

Publicat: 14 10. 2024, 09:13
Sursa Foto: Pixabay.com

Urșii din Transilvania au ajuns în aproape toată țara, fiind în căutare de hrană. De curând, unul a fost văzut în Banat, loc în care urșii sunt o raritate.

Urs văzut într-o zonă neobișnuită

Ursul a fost văzut, joi, în zona satului Gărâna, de pe raza comunei Brebu Nou, din Caraș-Severin. Un localnic care era la plimbare cu câinele în zona montană a Munților Semenic a fost uimit când a văzut ursul, conform G4media.

„La capătul satului sunt dealuri așa mici împăduriți cu pâlcuri și era acolo, dormea și câinele meu l-a scos din cârtoc de acolo ca să zic așa. Nu știu ce se întâmplă, dar am văzut că stă câinele şi latră și deodată a ieșit ăsta din tufă. Norocul meu a fost că i-a distras atenția câinele și se învârtea în jurul lui și nu m-a văzut pe mine și atunci am și am plecat bineînțeles, am fugit pentru că a rămas câinele cu el pe loc. Important este că am apucat să plec și că nu m-a văzut, ăsta a fost avantajul meu.

Niciodată nu am mai văzut un urs în zona asta și umblu de ani de zile peste tot. Părerea mea este că este unul dintr-ăsta relocat. Era mare, nu ca cei furnicari din Semenic, ăsta e altceva”, a povestit localnicul.

Omul a postat experiența lui pe rețelele de socializare și a avertizat turiștii sau culegătorii de ciuperci să fie foarte atenți.

Sfaturi pentru turiști și culegătorii de ciuperci

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, a transmis că ursul nu se afla în aria protejată, iar pentru că zona se află în apropierea Munților Țarcu, ursul este posibil să fie fost în trecere. Directorul le recomandă oamenilor să nu intre în panică în cazul în care vor vedea ursul pentru că acesta se va retrage dacă va simți prezența lor.

„Am discutat cu ranger-ul din zona Semenic-Trei Ape, nu a fost identificat ursul pe raza ariei protejate, dar trebuie să ținem cont că ursul nu are granițe. Se pare că în zona respectivă probabil este și un coridor de trecere și poate să facă legătura foarte ușor cu munții Țarcu.

Ca și semnal de alarmă, fără să speriem oamenii, trebuie să fie precauți, mai ales că în această perioadă, de ani de zile se obișnuiește toamna să meargă și să culeagă bureți din zona respectivă. Să fie foarte atenți, să circule în grupuri. Nu trebuie să facă nu știu ce gălăgie, să-și păstreze calmul și să aștepte ca animalul să se retragă. N-am avut probleme de genul acesta până în momentul de față, ca cineva să fie atacat, pentru că animalele sunt imprevizibile, poate să reacționeze negativ, adică să se apere, dar dacă ne păstrăm calmul, eu zic că se va retrag în arealul lor și dispar”, spune Nicolae Ifca.

El a transmis că șiUAT Brebu Nou ar trebui să se implice și să ia măsurile în acest caz pentru a limita accesul turiștilot în zonele cu risc.
În zona Parcului Național Semenic-Cheile Carașului sunt în jur de 10 exemplare de urși, în condițiile în care în alte județe numărul urșilor este de 10-20 de ori mai mare.