Urale și țipete în timpul eclipsei de soare hibrid extrem de rară, vizibilă în Australia și Indonezia

Publicat: 20 04. 2023, 07:56

Eclipsa a fost vizibilă într-o formă sau alta în Australia și Indonezia, precum și în unele părți din Noua Zeelandă, Vietnam, Filipine și Papua Noua Guinee.

Eclipsa hibridă a putut fi urmărită video începând cu ora 04.36, (ora României)

Pe 20 aprilie, la ora 04:36 ora României, umbra a atins nord-estul Indoneziei. Cu toate acestea, distanța de 375.914 kilometri la care se află Luna de Pământ la acel moment este de așa natură încât vârful umbrei doar va trece peste suprafața Pământului.

În primul minut, o „umbră negativă” (numită antumbra) atinge Pământul, iar eclipsa începe să fie inelară (în formă de inel).

Cel mai bine s-a văzut din sudul Oceanului Indian, la aproximativ 434 km vest-nord-vest de Teritoriile australe și antarctice franceze, unde Luna nu a acoperit complet Soarele, iar un inel de foc foarte îngust – va apărea în jurul conturului Lunii.

Apoi, la ora 5:38 a.m. ora României, vârful umbrei a atins suprafața Pământului. În acel moment de încrucișare ale celor două corpuri cerești, cea mai bună poziție de observație ar fi fost o navă din sudul Oceanului Indian. Din acel moment, eclipsa a devenit totală pe măsură ce umbra a trecut peste planeta noastră.


În Marea Britanie, pregătirile au început cu câteva zile înainte la televizor, în timp ce ziarele au oferit gratuit ochelari de vizionare, iar BBC a trecut la modul „eveniment special”, difuzând ore întregi de acoperire din întreaga țară.

Următoarea eclipsă totală de Soare, vizibilă de pe teritoriul Românei şi din București, se va produce pe 3 septembrie 2081, iar următoarea în 2093. Toate celelalte – pentru că se produc aproximativ două eclipse pe an – vor fi vizibile din alte puncte de pe glob.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vor mai fi eclipse totale de soare vizibile de pe teritoriul României, dar expunerea va fi mică.

Pe 2 august 2027, procentul de acoperire al soarelui vizibil din România a fost calculat la 51%, 1 iunie 2030 – 83% și 20 martie 2034 – 24%.

Ultima eclipsă de soare vizibilă din România a fost pe 25 octombrie 2022 și a avut o acoperire maximă de 38% pe teritoriul țării noastre.