UPDATE: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat. Suveranul a revenit la Palatul Buckingham și a primit salutul regal (VIDEO)

UPDATE: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat. Suveranul a revenit la Palatul Buckingham și a primit salutul regal (VIDEO)

UPDATE, ora 16.15: Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au revenit la Palatul Buckingham, după încoronarea de la Westminster Abbey. Suveranul britanic a primit salutul regal din partea celor 4.000 de soldați.

UPDATE, ora 15.00: Regele Charles a ieșit din Catedrala Westminster Abbey, în fața mulțimii de oameni adunați să fie martori la acest moment istoric. Monarhul se întoarce alături de Regina Camilla, în caleașca aurită, la Palatul Buckingham.

UPDATE, ora 14.05: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost încoronat și binecuvântat de către Arhiepiscopul de Canterbury. Imediat după încheierea ceremoniei sacre pentru Regele Charles, a fost încoronată și regina Camilla.

UPDATE, ora 13.45: Regele Charles al III-lea al Marii Britanii se pregătește să depună jurământul de încoronare. Monarhul va fi uns, binecuvântat și sfințit cu ulei de către Arhiepiscopul de Canterbury.

UPDATE, ora 12.55: Regele Charles și Regina Camilla au ajuns la Westminster Abbey.

UPDATE, ora 12.40: Prințul Harry a sosit la Westminster Abbey, alături de verișoarele sale, Prințesa Beatrice și Eugenie, și soții acestora. Din păcate, nici soția sa, Meghan Markle și nici cei doi copii ai cuplului nu au venit în Anglia pentru acest eveniment.

UPDATE, ora 12.20: Regele Charles al III-lea și Regina Camilla au plecat de la Palatul Buckingham spre Westminster Abbey, într-o trăsură regală modernă, trasă de 6 cai.

UPDATE, ora 12.00: La Westminster Abbey au ajuns și Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, alături de nepoata ei. Soția lui Joe Biden poartă o rochie albastră, cu un accesoriu asortat în păr.

Regina Letizia a Spaniei poartă un costum roz, compus din două piese și o pălărie supradimensionată.

Notabilă este și prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a soției sale, Brigitte Macron, care este îmbrăcată o rochie într-o nuanță de roz pal.

UPDATE, ora 11.30: Cu mai puțin de o oră până la procesiunea care precedă încoronarea Regelui Charles al lll-lea, Klaus și Carmen Iohannis au ajuns la Catedrala Westminster Abbey

Cuplul prezidențial din România a postat o fotografie pe pagina de Facebook. Pentru ocazia istorică, prima doamnă a României poartă o rochie într-o nuanță îndrăzneață de albastru-turcoaz, un sacou de aceeași culoare și pantofi albi.

UPDATE, ora 10.50: Custodele Coroanei Regale a României, Principesa Margareta a transmis un mesaj înaintea începerii ceremoniei de încoronare a Regelui Charles al III-lea. Reprezentanta regală a României se află la Londra, alături de consortul Radu Duda și le-a transmis „o domnie binecuvântată” Regelui Charles și Reginei Camilla.

Încoronarea de astăzi, la Londra, leagă trecutul de prezent printr-o tradiție istorică de o mie de ani. O tradiție care a continuat trecând prin războaie, cataclisme, revoluții și fundamentale schimbări ale lumii.

Majestatea Sa Regele Charles este încoronat după aproape șase decenii de slujire devotată a Regatului Unit și a Commomwealth. Întreaga mea viață am fost martora devotamentului său față de Coroană și Națiune. Suveranul britanic de astăzi este un prieten al țării noastre și are o profundă înțelegere a continentului european, în întregimea lui. În această zi istorică, Principele Consort și cu mine urăm Regelui și Reginei Consort o domnie binecuvântată, pentru un viitor mai bun al țării lor și al lumii întregi!”, a spus Principesa Margareta într-un mesaj difuzat pe pagina de Facebook a Casei Regale a României.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

6 mai, ziua cea mare a încoronării Regelui Charles al III-lea a sosit. După luni întregi de planificări și repetiții, sâmbătă, admiratorii familie regale vor avea parte de un spectacol istoric. În centrul atenției vor fi Charles și Camilla, care va deveni Regina Consoartă.

La ce oră începe încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii?

Slujba de încoronare va avea loc după o procesiune de 30 de minute de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey. Evenimentul va începe la ora locală 11:00, (13:00 – ora României) și ar trebui să dureze aproximativ 2 ore, conform programului. 

Cine participă la încoronarea Regelui Charles?

La eveniment la vor participa capete încoronate și șefi de stat din toată lumea. Printre aceștia se află și președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen. De asemenea, Principesa Margareta, custodele Coroanei Regale a României, înrudită cu familia regală britanică, va fi martor la încoronare.

Charles, prințul moștenitor cu cea mai lună perioadă de așteptare pentru tronul Marii Britanii

Charles este cel mai longeviv prinț de Wales, deținând titlul din iulie 1958. Noul rege a așteptat mai mult de 70 de ani să devină monarh.

Încoronarea publică a regelui Charles al III-lea are loc la opt luni după urcarea pe tron, în urma morții mamei sale, pe 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Ultima încoronare în Marea Britanie a avut loc cu mai mult de 70 de ani, când mama sa, Elisabeta a devenit Regină. Prințul Charles și Prințesa Anne aveau câțiva anișori, însă au participat la eveniment, urmărindu-și mama, cum era încoronată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare