UPDATE: Inundații devastatoare. Cinci oameni au murit în Galați. 95 de persoane au fost salvate din calea apelor (VIDEO)

UPDATE: Inundații devastatoare. Cinci oameni au murit în Galați. 95 de persoane au fost salvate din calea apelor (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

UPDATE: 14 septembrie, ora 13:00//Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă decesul unei a cincea persoane în localitatea Costache Negri, județul Galați, ca urmare a inundațiilor devastatoare. În total, 95 de persoane au fost salvate din Galați și Vaslui.

UPDATE: 14 septembrie, ora 11:00// Bilanțul victimelor ucise de inundații a ajuns la 4 în județul Galați.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a raportat intervenții în 19 localități din cele opt județe afectate, unde peste 40 de persoane din Galați au fost salvate. De asemenea, a fost necesară evacuarea apei din 14 case, 25 de curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice și 2 operatori economici. Echipajele au intervenit și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și un stâlp căzut pe carosabil.

Circulația rutieră a fost blocată temporar pe DN 7/VL și DJ 203C/BZ, iar pe DJ 159/NT este în continuare blocată din cauza aluviunilor de pe carosabil. Acțiunile de intervenție continuă în județul Galați, unde se utilizează bărci pneumatice pentru evacuarea persoanelor surprinse de inundații.

–––––––––-Știre inițială–––––––––––––-

Inundații istorice în Galați. Ploile abundente din noaptea de vineri spre sâmbătă au provocat viituri care au afectat mai multe localități și au dus la închiderea temporară a mai multor drumuri naționale și județene.

În localitatea Cudalbi, apa a atins o înălțime de 1,5 metri, iar autoritățile se confruntă cu dificultăți în intervențiile de urgență.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați a anunțat că următoarele drumuri sunt închise circulației:

  • DN 25 între Vameș și Tudor Vladimirescu
  • DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri
  • DJ 251A între Drăgușeni și Corod
  • DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni
  • DN 24D între Vârlezi și Crăiești
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa a atins 1,5 metri
  • DJ 253 între Băleni și Umbrărești
  • DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor
  • DJ 242B între Băneasa și Moscu
  • DJ 251A între Nicopole și Brătulești
  • DJ 251 între Suceveni și Rogojeni
  • DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni
  • DJ 251 între Corod și Valea Mărului.

Doi oameni au murit

Două persoane au murit în judeţul Galaţi, în urma viiturilor. Una dintre victime, un bărbat, a fost găsit înecat în curte, iar o femeie care ar fi fost imobilizată la pat a fost găsită fără viață la Drăguşin.

”Sunt 60 de persoane evacuate, dar încă se lucrează pentru evacuarea și altor familii. Sunt în acțiune 7 bărci de intervenție și până la acest moment s-a confirmat decesul a două persoane, din localitățile Pechea și Drăgușeni, un bărbat și o femeie”, spune Teodora Diaconița, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Localități afectate și mobilizarea autorităților

Viiturile și inundațiile au afectat localități precum Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. Situația din Cudalbi este una critică, cu apa la o înălțime de 1,5 metri, punând în pericol viețile și locuințele oamenilor.

Echipele de intervenție – pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari – sunt mobilizate pentru a acorda ajutor locuitorilor și a remedia situația cât mai rapid. Autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în zonele afectate și să urmeze instrucțiunile pentru siguranța lor.

Cod roșu de inundații în Galați și Vaslui

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis și o avertizare de Cod Roșu pentru județele Galați și Vaslui, valabilă sâmbătă, 14 septembrie 2024, între orele 07:15 și 14:00. Avertizarea vizează riscul de viituri rapide, scurgeri pe versanți și creșteri semnificative ale debitului râurilor Prut și Bârlad.

Conform prognozei, există riscul depășirii cotelor de pericol, cu posibile efecte severe asupra localităților din bazinele hidrografice. Instituțiile locale au fost avertizate să ia măsuri urgente pentru a preveni eventualele pagube și a proteja populația.

Afectate de inundațiile produse de ploile abundente sunt și mai multe localităţi din judeţele Argeş, Bacău, Buzău, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Vâlcea şi Vrancea.

”Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localităţi din 8 judeţe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL şi VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (judeţul Galaţi), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curţi, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituţii publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acţionat şi pentru degajarea a 29 de copaci doborâţi de vânt şi 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, transmite IGSU.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`