Oamenii de știință au descoperit că peștele Danionella cerebrum, care e la fel de mare cât unghia unui om, poate crea zgomote care depășesc 140 de decibeli.
Masculul Danionella cerebrum, un pește de aproximativ 12 mm găsit în pârâurile din Myanmar, produce sunete care depășesc 140 de decibeli, potrivit studiului publicat în jurnalul PNAS, egale cu intensitatea unei sirene de ambulanță sau unei împușcături.
Cel mai obișnuit mecanism de a produce sunet al peștilor se bazează pe vibrațiile vezicii lor natatoare – un organ plin de gaz folosit pentru a controla flotabilitatea – conduse de contracțiile ritmice ale mușchilor, se arată în lucrare.
Cu toate acestea, mecanismul de producere a sunetului de către Danionella cerebrum, care are cel mai mic creier cunoscut dintre toate vertebratele, era un mister, deoarece mecanismele musculare legate de vezica natatoare nu au oferit o explicație plauzibilă pentru originea sunetului.
Oamenii de știință de la Universitatea Charité din Berlin au descoperit că peștele are un sistem unic de producere a sunetului, care implică un cartilaj, coaste specializate și mușchi rezistenți la oboseală. Acest lucru îi permite peștelui să accelereze cartilajul cu forță extremă și să genereze impulsuri rapide și puternice.
Echipa de oameni de știință a folosit înregistrări video de mare viteză pentru a investiga mecanismul de producere a sunetului.
Pentru a produce sunet, o coastă care se află lângă vezica natatoare este mutată de un mușchi special într-o bucată de cartilaj.
Când coasta este eliberată, lovește vezica natatoare și emite un sunet de tobă. Coasta este mult mai dură la masculi, ceea ce explică de ce femelele nu produc sunete.
Oamenii de știință nu au stabilit de ce peștii scot sunete atât de puternice, dar au sugerat că ar putea ajuta la navigarea în apele tulburi sau ar putea fi o tactică agresivă folosită de masculi pentru a-și amenința concurența.