Unul dintre cei mai căutați hackeri spanioli, prins în România. A folosit 55 de identități false și a furat 10 milioane de euro

Unul dintre cei mai căutați hackeri spanioli, prins în România. A folosit 55 de identități false și a furat 10 milioane de euro
Sursa foto: Freepik

Unul dintre cei mai căutați hackeri spanioli, care era căutat de trei ani și care trăia în România de mai multă vreme, a fost arestat la București.

Cel mai căutat infractor cibernetic din peninsula iberică

E considerat cel mai căutat infractor cibernetic din peninsula iberică, după cum informează anchetatorii, într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului de Interne de la Madrid.

Peste 300 de plângeri au fost depuse în Spania, iar sute de conturi bancare frauduloase au fost analizate, prin ele fiind rulate 10 milioane de euro. El se ascunsese de câțiva ani în București, de unde a efectuat escrocherii și unde a fost arestat, scrie Libertatea.

Marți, 04 iunie, bărbatul era deja extrădat din România și încarcerat în Spania.

A folosit 55 de identități false

Conform sursei citate, bărbatul a folosit până la 55 de identități false și pe numele lui există 33 de cereri de la diferite instanțe pentru arestarea sa. Pentru a-l prinde, agenți ai Poliției Naționale, într-o acțiune comună cu Garda Civilă, au desființat în cadrul Operațiunii „KALINKA-TIRANO”, o organizație infracțională care a pus la cale înșelătorii informatice în întreaga Spanie.

Ancheta a început în august 2021, când cinci persoane au apărut la sediul Gărzii Civile, raportând că au fost escrocate după ce le-au fost deturnate conturile WhatsApp. În același mod și la aceleași date, opt persoane s-au prezentat la Postul Național de Poliție, raportând evenimente cu același modus operandi .

„Având în vedere creșterea acestui tip de plângeri și similitudinea modus operandi, coordonarea ambelor forțe de poliție a devenit necesară pentru dezvoltarea unei anchete comune. În urma anchetei, s-a ajuns la concluzia că au fost comise de un grup perfect organizat al cărui conducător era un bărbat de naționalitate spaniolă din Murcia. Pe parcursul anchetei au fost înregistrate peste 300 de plângeri pe întreg teritoriul național pentru diferite tipuri de escrocherii precum uzurparea identității prin deturnarea conturilor WhatsApp și solicitarea de bani de la contacte, escrocherii cu închirieri de vacanță, contractarea de micro-împrumuturi frauduloase pe numele unor terți, deschiderea de conturi bancare. prin uzurparea identității terților, phishing (metodă de obținere a cheilor bancare și a altor informații confidențiale prin uzurparea identității unei instituții de încredere într-un mesaj de e-mail), smishing (atac de inginerie socială care utilizează texte false pe mobil pentru a păcăli oamenii să descarce malware, partajarea de informații sensibile). , sau trimiterea de bani infractorilor cibernetici) și „copil în nevoie” (trimiterea de mesaje prin aplicații de mesagerie care se prezintă drept copiii victimelor care solicită urgent bani pentru a acoperi o presupusă urgență)”, se menționează în comunicat.

Cinci membri ai organizației au fost identificați în provinciile Murcia, Málaga, Alicante și Tenerife, iar investigațiile au stabilit că liderul, autorul principal al infracțiunilor și destinatarul final al banilor era cetățean spaniol care de câțiva ani a fugise și trăia în România. Cu ajutorul polițiștilor români, bărbatul a fost localizat într-o locuință de la marginea Bucureștiului, unde a fost arestat.

S-a descoperit că spaniolul reușea să spele sumele de bani furate folosind identități false, apoi achiziționa criptomonede.

După arestare, un tribunal românesc a decis extrădarea spaniolului, care a fost pus la dispoziția Tribunalului din Pamplona.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie