Unul din patronii Colectiv, DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE la 2 ani de la TRAGEDIE: „Am folosit … “

Unul din patronii Colectiv, DEZVĂLUIRI CUTREMURĂTOARE la 2 ani de la TRAGEDIE: „Am folosit … “

Luni seară se împlinesc 2 ani de la tragicul incendiu din clubul bucureștean Colectiv. 65 de persoane au murit ca urmare a cumplitul eveniment din 30 octombrie 2015.

După doi ani în care nu a răspuns niciunei alte întrebări, în afara celor puse de procurori, Costin Mincu, unul din cei 3 patroni ai clubului, a acceptat să ofere în interviu în care acceptă că are o parte din vina pentru tragicul eveniment și afirmă că vrea să plătească în fața legii alături de ceilalți vinovați pentru producerea tragediei.

"Eram în Bucureşti, am aflat de la cei doi asociaţi ai mei şi de la unul dintre angajaţi, care m-au sunat şi mi-au spus ce se întâmplă. În primele momente nu am ştiut cum să reacţionez, ulterior, după câteva zeci de minute, m-am îndreptat către club. Mi-am dat seama ajungând în apropierea clubului că nu pot intra, exista un perimetru, erau foarte mulţi salvatori, foarte multe forţe de ordine, mi-am sunat singurul prieten, care îmi este şi avocat, şi am plecat împreună către Poliţia Capitalei", povestește Costin Mincu, pentru Digi24, despre seara tragicului eveniment.

Ulterior tragediei, Costin Mincu a stat în arest preventiv pentru câteva luni alături de ceilalți doi patroni ai clubului, lucru despre care afirmă că i s-a părut just.

"Nu ştiu cum să vă spun… Consider că este ofensator pentru victime să vorbesc despre ce mi s-a întâmplat mie. Pentru că orice mi s-a întâmplat mie şi orice mi se va întâmpla de acum încolo este incomparabil cu suferinţa lor. Referitor la arest, eu persoanal consider întemeiată prima parte a arestului, un judecător a considerat că în acel moment se impune, lucru pe care îl consider absolut drept", spune acum patronul de la Colectiv.

Costin Mincu recunoaște acum că materialele instalate în clubul său, materiale inflamabile care au făcut ca incendiul să se extindă, au fost neconforme, dar nu este de acord cu sintagma folosită de procurori că acestea ar fi fost ieftine.

"Nu, nu am ştiu nicio clipă că materialele sunt neconforme, la fel cum nu am crezut niciodată că există o stare de pericol. Nimic din toată perioada în care a existat clubul, acolo având loc foarte multe evenimente, majoritatea dintre ele cu mai mulţi oameni decât au fost în acea seară, nimic nu m-a făcut să cred că există o stare de pericol real şă că se poate întâmpla ceva, nici măcar cu un rezultat mult mai mic.

Da, asta este sintagma (nr. materiale ieftine) pe care toată lumea o are în cap atunci când se gândeşte la noi, la patroni. Din punctul meu de vedere, şi susţin cu tărie lucrul asta, este total neadevărată. În aceleaşi timp sunt părţi din acestă acuzaţie pe care eu nu le înţeleg. Nu cunosc să existe ceva în lege care să te oblige să cumperi ceva la un anumit preţ. Sunt total de acord că am folosit materiale neconforme, dar la asta cred că ar trebui să se limiteze o acuzare. Partea cu ieftin eu sincer nu o înţeleg. Aceste materiale ne-au fost ofertate, ne-a fost dat să alegem între mai multe materiale, de către o firmă de construcţii care a executat şi lucrarea. Administratorul acestei firme, constructorul în fapt, a avut câteva apariţii publice imediat după incendiu, a doua sau a treia zi, dânsul a lansat acestă teorie, spunând le-am oferit mai multe materiale, unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele cu un grad de rezistenţă la foc mai mare, altele cu grad mai mic, insistând că noi am ales varianta mai ieftină.

Procurorii ne numesc pe noi în rechizitoriu constructori… Această firmă nu are nicio calitate în dosar, lucru pe care eu îl consider nedrept. Dar nu este vorba exclusiv de punctul meu de vedere, ci de punctul de vedere al expertului, expert numit de procuratură, deci nu este un expert parte al noastru", susține Costin Mincu.

Deși recunoaște că are o parte din vină și trebuie să plătească pentru tragedie, Costin Mincu critică graba cu care procurorii au trimis în judecată dosarul și mai ales faptul că printre persoanele trimise în judecată nu se numără și pirotehnistul care a aprins focurile de artificii care au dus la incendiul devastator din club.

"Din punctul meu de vedere procurorii s-au grăbit, probabil în urma unei presiuni publice, să trimita dosarul în judecată, dar la doi ani după acest eveniment pirotehnistul nu este trimis. Eu nu am studii în domeniu, dar nu pot să nu mă întreb cum poate judeca un judecător fără omul care a aprins practic clubul", acuză patronul din Colectiv.

Costin Mincu se declară dezamăgit că la doi ani de la cumplita tragedie nu vede nicio intenție ca dosarul să fie dus la final, iar justiția să stabilească definitiv cum s-a putut întâmpla o asemenea tragedie.

"Îmi doresc ca la finalul procesului toate lucrurile să fie clare. Și… da, înțeleg să îmi asum greșelile și voi fi pedepsit pentru ele, așa cum va considera judecătorul, decizia va deveni definitivă dintr-un anumit punct și din acel punct… voi începe o pedeapsă. Consider că e tot ce pot să fac. În același timp, ce mă apasă este că nu văd până în acest moment o intenție clară a celor care se ocupă de anchetă să ducă tot acest proces și toată acestă tragedie spre o lumina totală", afirmă acesta.

În final, Costin Mincu a transmis și un mesaj către rudele și prietenii celor care au pierit în cumplita tragedie din clubul său și a recunoscut că el nu poate să se pună niciodată în pielea celor care au suferit în urma tragediei pentru a le înțelege pe deplin suferința.

"Îmi cer iertare şi regret că nu am ştiut să fac ceva în aşa fel încât tragedia să nu se întâmple. Mai mult de atât… ce să îi spun… Nu am pretenţia că înţeleg durerea prin care trec oamenii care au pierdut oameni acolo", conchide Costin Mincu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`