Universitățile europene pierd teren în fața celor asiatice. Universitatea Oxford rămâne totuși pe primul loc

Universitățile europene pierd teren în fața celor asiatice. Universitatea Oxford rămâne totuși pe primul loc
Sursa foto: Pixabay

Universitățile europene au coborât în clasamentul universităților din lume publicat miercuri de Times Higher Education (THE), fiind depășite de cele din Asia.

De câțiva ani, Asia a contribuit cu cele mai multe universități nou intrate în clasament

Europa are în prezent 91 dintre cele mai bune 200 de universități din lume, în scădere de la 99 în 2019, iar multe dintre cele care rămân în top 200 sunt în declin. Tendința este vizibilă în special în Europa de Vest.

Europa obișnuia să fie continentul cel mai reprezentat în THE World University Rankings. Cu toate acestea, pentru al doilea an consecutiv, Asia este cel mai reprezentat continent.

În ultimii cinci ani, Asia a contribuit cu cele mai multe universități nou intrate în clasament.
Dintre cele 211 universități incluse în clasament pentru prima dată de la ediția din 2021, 60 % provin din Asia și 17 % din Europa, scrie Agerpres.

Cea mai bună instituție de învățământ superior din lume este Universitatea Oxford (Anglia, Marea Britanie), care s-a menținut pe primul loc pentru o perioadă record de nouă ani la rând.

Massachusetts Institute of Technology (SUA) este a doua universitate din lume cel mai bine clasată, iar pe locul al treilea se află Universitatea Harvard (SUA).

În Europa, Suedia are cele mai bune universități

În Europa, Suedia prezintă cea mai mare rată de îmbunătățire dintre toate națiunile din clasament (31%), cu cel puțin 10 universități clasate, în timp ce Danemarca are o universitate în top 100, Universitatea din Copenhaga (locul 97, în creștere cu șase locuri față de anul trecut).

În Europa, țările cel mai bine reprezentate sunt aproape toate din Europa de Vest. Regatul Unit are 107 universități clasificate, Italia și Spania câte 55, iar Franța și Germania câte 50.

În acest al 21-lea an al clasamentului au fost clasate 2 092 de universități – față de 1 907 anul trecut – din 115 țări și regiuni, ceea ce îl face cel mai global și cuprinzător clasament universitar din lume.

THE World University Rankings 2025 evaluează universități cu activitate intensivă de cercetare pe baza a 18 indicatori de performanță, care sunt împărțiți în cinci piloni, acoperind misiunile lor principale de predare, cercetare, transfer de cunoștințe și internaționalizare.

Germania, Regatul Unit și Italia au cele mai bune scoruri privind calitatea cercetării de pe continent. Regatul Unit este lider pe continent în ceea ce privește perspectivele internaționale, urmat de Franța și Germania. Franța, Germania și Italia devansează Marea Britanie în ceea ce privește scorul industriei, reflectând o colaborare mai strânsă între sectoarele lor de învățământ superior și industrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:16 - PNL va discuta în ședința de miercuri și despre posibila ieșire de la guvernare, spune Alexandru Muraru: „În momentul în care Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru, totul s-a degradat” (VIDEO)
12:07 - Biden va discuta cu Netanyahu despre atacul Israelului asupra Iranului. Bombardamentele asupra infrastructurii petroliere iraniene au potențial extrem de periculos
12:04 - 800.000 de români vor primi începând de astăzi plicuri privind amnistia fiscală. Poșta Română a început deja să le distribuie
11:58 - Florin Roman, deputat PNL: Cerem PSD și lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce țepelor imobiliare
11:52 - Groapa în care a căzut o mașină nu se afla în curtea unei școli, precizează Primăria Sectorului 6: Incidentul a avut loc pe un teren privat, aflat în proprietatea unei societăți
11:42 - Mihai Tudose cere cercetări după declarațiile PNL despre decizia CCR: Dacă nu se confirmă, cei care au lansat în spațiul public asemenea acuzații doar pentru a-și justifica în avans niște eșecuri trebuie să plătească (VIDEO)
11:38 - 50 Cent spune că a prevăzut scandalul celebrităților de la petrecerile lui Puff Daddy: „A făcut tot ce se spune iar ceilalți i-au fost complici”
11:34 - Kate Middleton, din nou la spital. Prințesa de Wales este monitorizată îndeaproape
11:24 - Tragedie în localitatea Coșteiu din Timiș. Un bătrân a ars de viu în propria locuință
11:18 - Marcel Ciolacu: Extindem programul Creditul Fermierului. Majorăm și bugetul schemei / Anul acesta, până pe 30 septembrie, am alocat agriculturii peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin (VIDEO)