Universitatea București: Premierul Victor Ponta a plagiat masiv și intenționat. "Preluarea copy-paste ajunge și la 10 pagini ca întindere"
Comisa de etică a Universității București a stabilit, vineri, în unanimitate, că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat, anunță B1 TV. Mai mult, în verdictul Universității se precizează că plagiatul a fost „masiv” și „intenționat„. În aceste condiții, rectorul Universității București poate propune retragerea titlului de doctor pentru Victor Ponta, însă membrii Comisiei de etică au precizat că acest lucru se poate realiza doar cu acordul Ministerului Educației, care a dat și avizul în momentul emiterii diplomei de doctorand.
Potrivit deciziei Universității București, Victor Ponta a plagiat nu mai puțin de 115 pagini din teza sa de doctorat. „Documentele indică nu numai cât de mult a fost copiat, dar şi intenţia şi, mai rău, prin minime cosmeticări, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fără atribuirea corectă a autorilor de la care s-a preluat identic. (…) Bunele practici erau cunoscute autorului tezei din lucrările model adoptate ca sursă, dar preluările fără citare corectă sunt masive„, se precizează în documentul final elaborat de Universitatea București.
Îndrumătorul tezei de doctorat a premierului Victor Ponta a fost fostul premier Adrian Năstase, astăzi aflat în pușcărie pentru fapte de corupție.
Decizia Universității București, locul unde Victor Ponta și-a susținut teza de doctorat, vine după ce Ministerul Educației a făcut presiuni mari pentru ca această comisie să nu dea acest rezultat. Chiar ministrul Ecaterina Andronescu a amenințat Universitatea București cu retragerea posibilității susținerii tezelor de doctorat,. dacă dă un verdict defavorabil premierului. Mai mult, fostul ministru al educației Liviu Pop a amenințat și el Universitatea și Facultatea de Drept, după verdictul de vineri. (Detalii AICI) În ciuda acestor presiuni, comisia Universității București a dat un verdict fără echivoc: Ponta a plagiat.
Vezi AICI reacția premierului cu privire la decizia Universității.
Plagiat masiv de tipul copy-paste
„Teza de doctorat „Curtea Penala Internationala” susținută in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din București de către domnul Victor Ponta încalcă principiile eticii, integrității și bunei conduite în activitatea de cercetare„, se arată în decizia Universității Bucuerști. „Elemente de plagiat pot fi identificate in 115 pagini din cele 297 de pagini (o treime). Preluarea copy-paste, fără citare, a unor blocuri masive de text care ajung si la 8-10 pagini ca intindere. Plagiatul masiv din teza de doctorat a lui Victor Ponta nu poate fi pus pe seama unei culturi specifice de redactare pentru perioada in care a fost elaborată teza sau pentru domeniul ei de referinta„, anunță Comisia.
Comisia își exprimă serioase dubii asupra actului de coordonare științifică în acest caz. Universitatea București anunță și că normele etice privind plagiatul există dinainte de 2003, „ba chiar de 230 de ani”. Comisia de Etică menționează că nu a analizat decât forma tezei de doctorat, nu și conținutul. Elementele de plagiat se regăsesc în special în capitolele 1 și 3, a precizat Marian Popescu, președintele Comisiei de etică.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
Comisia Universității București precizează că nu a luat în calcul nici un criteriu politic în acest veridict, ci doar criteriul moral. “Nu ne-a interest calitatea actuală de premier a lui Victor Ponta, ci calitatea lui de doctorand din 2003”. Concluzia Universității București e fără echivoc: „Este un plagiat fără cuvinte, fără idei, prin traducerea şi preluarea judecăţilor de valoare„.
http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf
">Vezi AICI analiza comparativă a tezei de doctorat.
Vezi AICI procedee și tipuri de plagiere în lucrarea lui Ponta.
Vezi AICI integral punctul de vedere al Comisiei.
Vezi AICI lista textelor din lucrare, descoperite cu nereguli.
Consiliul de Atestare a Diplomelor a decis și el: Ponta a plagiat
Anterior acestei decizii, alte două Comisii s-au prununțat asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta. Prima Comisie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor. Rezultatele nu au fost însă recunoscute pe motiv că structura comisiei a fost desfiinţată în aceeaşi zi. (Detalii AICI)
Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.
În ce priveşte bibliografia lucrării de doctorat a lui Ponta („Curtea Penală Internaţională”), în cazul a aproape 40 de pagini ale lucrării nu a fost menţionată sursa, potrivit CNATDCU.
Un consiliu subordonat Ministerului Educație susține că Ponta nu a plagiat conform legislației din 2003
A doua Comisie, Consiliul Național de Etică, din subordinea Ministerului Educației, a decis că Victor Ponta nu a plagiat conform normelor din 2003, asta după ce mai mulți membri, inclusiv președintele comisiei, au demisionat. De data aceasta comisia Ministerului Educației (ministru Ecaterina Andronescu) a apreciat că „titlul de doctor în Știinte Juridice, domeniul Drept, a fost obținut de domnul Victor Ponta în concordanță cu legislația în vigoare în anul 2003 și calificarea de plagiat în cadrul tezei de doctorat cu titlul ‘Curtea Penală Internațională’ nu se poate susține”. (Detalii AICI)
Presa străină, verdict fără echivoc: Ponta a plagiat
Prestigioasa revistă internațională „Nature” a relatat pe larg despre plagiatul premierului Victor Ponta, redacția anunțând explicit că nu are nici un dubiu asupra plagiatului. De asemenea, publicații de prestigiu din întreaga lume au relatat despre plagiatul lui Ponta, elocvent fiind un titlu din publicația „The Economist”, care ilustrează un material despre premierul Victor Ponta: „My name is Paste. Copy Paste„.
După sentința de vineri a Universității București, academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru în guvernarea PSD, a precizat că, în opinia sa, „o comisie a unei universități e mai credibilă decât o comisie a unui minister„. El mai spune și că premierul ar trebui să își ceară scuze pentru plagiat. (Detalii AICI) Același tip de precizări le-a făcut și președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, cel care a legitimat practic prin declarația sa verdictul Universității București. (Detalii AICI)
Inițial premierul Victor Ponta a declarat pentru presa străină că va demisiona dacă se va dovedi că a plagiat, ulterior atât el, cât și miniștrii săi, negând această declarație. (Amănunte AICI)