Uniunea Europeană sancționează Belarusul, în urma ajutorului acordat lui Putin la atacul împotriva Ucrainei

Uniunea Europeană sancționează Belarusul, în urma ajutorului acordat lui Putin la atacul împotriva Ucrainei
Uniunea Europeană sancționează Belarusul, în urma ajutorului acordat lui Putin. Sursa: Captură video - Tadeusz Giczan / Twitter

Uniunea Europeană a anunțat astăzi adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, ca urmare a sprijinului acordat Rusiei în invadarea Ucrainei.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că armata rusă care a rămas în țara sa după recentele exerciții militare comune participă la războiul din Ucraina.

Aleksandr Lukașenko a confirmat participarea forțelor rusești staționate în Belarus la atacul împotriva Ucrainei

Deși, inițial, președintele Belarusului transmisese că țara sa nu are de gând să se alăture operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, acesta a decis participarea forțelor rusești staționate în Belarus la atacul împotriva Ucrainei.

„Bineînțeles, căci trebuia să folosească trupe care au rămas pe teritoriul Belarusului. Și eu (Lukașenko) m-am informat despre asta la ora 5 dimineața, pe 24 februarie”, a transmis serviciul presă al președintelui Belarus, citat de Interfax.

Lukașensko a dat apoi vina pe Occident: „Occidentul avea nevoie de un conflict militar. Reacția sa nu au fost doar măsurile economice, ci și pregătirea pentru transferul în Europa a 8.000 de oameni, din care 2.000 au ajuns până pe 20 februarie la granița noastră”.

Ce sancțiuni vor fi aplicate Belarusului

Diplomații blocului comunitar au aprobat adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Belarusului, care privesc „unele sectoare economice, în special lemnul, oțelul și potasiul”, potrivit Reuters.

Unul dintre obiectivele noilor sancțiuni împotriva Minskului îl reprezintă oprirea exporturilor de noi mărfuri din Belarus către UE.

„Aceste măsuri vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE pentru a intra în vigoare”, a transmis președinția franceză în comunicat, fără a indica momentul exact al publicării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`