Statele membre UE, îndemnate să redeschidă granițele interne. Se încearcă salvarea sectorului turistic

Publicat: 13 05. 2020, 16:55
Foto: H10 Costa Adeje Palace

În contextul în care rata infectării cu noul coronavirus este pe o pantă descendentă, majoritatea țărilor încearcă să găsească un echilibru între stoparea răspândirii virusului și adoptatea unor măsuri pentru relansarea economiilor afectate de criza fără precedent.

Statele UE au fost rugate să ia în calcul redeschiderea frontierelor interne, în mod ”concertat” şi ”nediscriminatoriu”, în încercarea Uniunii de a salva sectorul turistic, puternic impactat de pandemia de COVID-19, ce a infectat peste 4,3 milioane de oameni la nivel mondial și a dus la dispariția a peste 292.000 de persoane în lume.

Sectorul turistic, crucial pentru economia UE

Uniunea Europeană face eforturi disperate de a salva turismul, ce reprezintă 10% din PIB-ul Uniunii şi 12% din locurile de muncă europene, în special în țările sudice (Grecia, Spania, Italia, ultimele fiind puternic afectate de noul coronavirus).

„Aceasta nu va fi o vară normală. Însă, dacă facem toţi eforturi, nu va trebui să petrecem vara blocaţi acasă, iar vara nu va fi pierdută complet de industria turistică”, a declarat vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene,Margrethe Vestager.

Țările își relaxează măsurile

Franţa va redeschide plajele de pe litoral, în acest weekend, promenadei sau sportului.

Și Spania şi-a relaxat deja măsurile generate de starea de urgență, după săptămâni întregi de izolare, oamenii putând să se bucure de redeschiderea barurilor.

Germania a anunţat că vrea să ridice restricţiile de circulaţie impuse la frontiere, la jumătatea lunii iunie, iar Franţa şi Elveţia au acelaşi obiectiv.

De asemenea, Austria a anunţat o restabilire a liberei circulaţii la frontiera cu Germania, de pe 15 iunie.

Comisia Europeană, strategie pentru turism

Strategia Comisiei Europene pentru salvarea turismului, intitulată generic „Europa are nevoie de o vacanță”, cere ca statele UE ar trebui să garanteze vouchere pentru călătoriile anulate în timpul pandemiei de coronavirus, relatează Reuters.

„Pentru a le oferi stimulente pasagerilor și călătorilor, astfel încât să accepte vouchere în loc de rambursare, voucherele ar trebui protejate de o eventuală insolvență a emițătorului și ar trebui să rămână rambursabile până la sfârșitul valabilității dacă nu sunt revendicate”, se arată în proiect.

În mod normal, turismul aducea în jur de 150 de miliarde de euro în fiecare sezon, începând din iunie și până în august, cu undeva la circa 360 de milioane de sosiri internaționale, potrivit Comisiei, care a avertizat că 6,4 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în sectorul ale căror venituri ar putea scădea cu până la 50% (în cazul hotelurilor și restaurantelor), respectiv 90% (pentru croaziere și zboruri).

Cu tooate acestea, Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise cel puţin până pe 15 iunie.

„Situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume”, se menţionează în comunicatul executivului comunitar.

România ar putea avea culoar special pentru vacanțe în Europa

Ministrul Sănătății a precizat că românii ar putea avea concedii în a doua parte a verii, însă doar dacă acestea se vor putea desfășura în condiții de siguranță.

„Vom avea concedii poate spre a doua jumătate a lunii iunie-iulie, dar nu avansăm un termen până nu vedem evaluările de la zi la zi și după cele 14 zile ale fiecărei perioade de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru.

Mai mult, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Alin Burcea, a menționat locurile unde românii și-ar putea petrece vacanța de vară, după pandemie, printre acestea numărându-se Grecia, Croația, Muntenegru și Bulgaria.