Planul UE de redresare economică a țărilor afectate de COVID-19. Comisia Europeană a oferit detaliile

Publicat: 13 05. 2020, 22:31
Foto: pixabay.com

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a dat asigurări că cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus vor beneficia de viitorul pachet european cu măsuri de redresare economică.

Acesta se va desfășura pe termen scurt și ”va merge în direcţia unde necesităţile sunt cele mai mari şi unde are cel mai mare potenţial”, cuprinzând o serie de investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de venituri pentru bugetul multianual al UE, notează Reuters.

Mai mult, planul va cuprinde o nouă propunere privind viitorul cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), alături de o propunere de creare a unui fond de redresare economică, totul pentru a reduce efectele nocive provocate de pandemia de COVID-19.

Direcțiile planului de redresare economică

Fondurile din schema de redresare vor fi canalizate prin intermediul bugetului multianual, iar Parlamentul European va putea controla modul în care acestea sunt cheltuite.

În principal, fondurile vor fi destinate susținerii politicilor guvernamentale pentru investiţiile publice, dar și reformelor conforme noilor politici europene legate de combaterea schimbărilor climatice şi de digitalizarea economiei, un trend ascendent în contextul actual.

Planul Comisiei Europene va avea în vedere și mobilizarea investițiilor private, deoarece criza ”a sporit necesitatea investiţiilor private”, după cum a menționat președintele executivului comunitar.

Astfel, se va propune crearea unui nou instrument de investiţii strategice pentru mobilizarea capitalului către industrii cheie pentru economia europeană.

De asemenea, se va avea în vedere realizarea unui ”program de sănătate european”, dar direcțiile acestuia nu au fost încă stabilite.

UE strânge peste 15 miliarde de euro în lupta cu noul coronavirus

La începutul lunii trecute, președintele Comisiei Europene a dat asigurări că UE va facilita accesarea a peste 15 miliarde de euro pentru ajutorarea țărilor impactate de pandemia de COVID-19.

„Este în interesul nostru să ne asigurăm că lupta se încununează cu succes pe tot globul. Fiind uniți și lucrând împreună, putem învinge virusul”, a scris demnitarul european, pe Twitter.

Mai mult, Comisia Europeană a promis un miliard de euro în cadrul eforturilor de descoperire a unui vaccin eficient împotriva virusului mortal, notează Reuters.

„Amploarea răspunsului nostru trebuie să fie pe măsura crizei. Acestea sunt zile întunecate, dar sunt şi zile care ne arată umanitatea „, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Comisia Europeană, strategie pentru turism

Strategia Comisiei Europene pentru salvarea turismului, intitulată generic „Europa are nevoie de o vacanță”, cere ca statele UE ar trebui să garanteze vouchere pentru călătoriile anulate în timpul pandemiei decoronavirus, relateazăReuters.

„Pentru a le oferi stimulente pasagerilor și călătorilor, astfel încât să accepte vouchere în loc de rambursare, voucherele ar trebui protejate de o eventuală insolvență a emițătorului și ar trebui să rămână rambursabile până la sfârșitul valabilității dacă nu sunt revendicate”, se arată în proiect.

În mod normal, turismul aducea în jur de 150 de miliarde de euro în fiecare sezon, începând din iunie și până în august, cu undeva la circa 360 de milioane de sosiri internaționale, potrivit Comisiei, care a avertizat că 6,4 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în sectorul ale căror venituri ar putea scădea cu până la 50% (în cazul hotelurilor și restaurantelor), respectiv 90% (pentru croaziere și zboruri).

Cu toate acestea, Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise cel puţin până pe 15 iunie.

„Situaţia rămâne fragilă atât în Europa cât şi în lume”, se menţionează în comunicatul executivului comunitar.