Scrisoarea semnată de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de prim-vicepreşedintele Frans Timmermans ar fi doar primul pas înainte ca forul european să invoce declanşarea procedura folosite şi în cazul Poloniei şi care merge până la invocarea articolul 7 din tratatul UE care duce la retragerea dreptului de vot, susţin surse europene citate de EUObserver.
"Urmărim cu preocupare cele mai recente evoluţii din România. Independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea acestuia de a combate eficient corupţia reprezintă elemente esenţiale a unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", au transmis, într-un comunicat comun, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi vicepreşedintele Frans Timmermans.
Publicaţia reaminteşte de faptul că România este în continuare sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care urmăreşte cu mare atenţie evoluţia justiţiei din România şi notează că actualele modificări făcute de majoritatea parlamentară sunt văzute drept o încercare de punere a justiţiei sub control politic şi de oprire a luptei anticorupţie.
Jurnaliştii de la EUObserver menţionează şi faptul că Liviu Dragnea, preşedinte PSD şi al Camerei Deputaţilor, a suferit o condamnare la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi din acest motiv nici nu poate ajunge premier.
PSD a mai încercat şi în urmă cu un an să aducă modificări în justiţie care ar fi permis multor politicieni să scape de problemele penale, dar acestea au fost oprite după ce sute de mii de oameni au ieşit în stradă, menţionează EUObserver.
"Cu o opoziţie slabă şi un preşedinte care respectă limitele constituţionale pe care le are funcţia sa, continuarea manifestaţiilor de stradă de amploare ar putea însemna singura piedică pusă în calea eforturilor PSD", notează publicaţia.
Publicaţia mai pune România în lista ţărilor din estul Europei, precum Polonia şi Ungaria, unde au loc încălcări ale statului de drept semnalizate de Comisia Europeană.