Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național din cauza apariției unei disfuncționalități în partea clasică a unității

Publicat: 29 08. 2020, 10:52
Sursă foto: Wikipedia

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat, sâmbătă dimineață, din cauza unei disfuncționalități apărute ”la partea clasică a unității”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Nuclearelectrica. Incidentul nu a avut impact pe partea nucleară, iar specialiștii lucrează la rezolvarea problemei și reconectarea Unității 2 la Sistemul Energetic Național.

Reactorul 2 al Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național

”SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 augusut 2020, din cauza apariției unei disfuncționalități în partea clasica a unității, fără impact pe partea nucleară.

Specialiștii CNE Cernavodă lucrează la remedierea cauzei în vedere reconectării Unității 2 la SEN. Deconectarea automată s-a produs în condiții de sigurață, toate sistemele unității funcționând conform proiectului”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții Nuclearelectrica transmit că deconectarea automată a Unității 2, precum și lucrările de remediere a disfuncționalității nu au un impact advers asupra securității nucleare a reactorului, asupra personalului unității, a populației sau a mediului înconjurător.

La începutul lunii august, Nuclearelectrica anunța că Unitatea 1 a Centralei Nucleare s-a deconectat de la SEN

La începutul lunii august, Nuclear electrica anunța că Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național. Totul s-a întâmplat în timpul unei etape de creștere a puterii reactorului.

„SNNuclearelectricaSA anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavoda s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de 5 august 2020, în timpul etapei de creștere a puterii reactorului, după resincronizarea la rețea ca urmare a finalizării lucrărilor aferente opririi planificate, în cursul aceleiași seri”, au transmis atunci reprezentanții Nuclearelectrica.

Unitatea 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost oprită din iunie pentru lucrări programate.

Nuclearelectrica, prin firma EnergoNuclear, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a lansat o procedură simplificată de achiziție publică, fără licitație, pentru a contracta un consultant, care să actualizeze studiul de fezabilitate a reactoarelor 3 și 4 ale centralei. Investiția este estimată la un milion de lei.

Primul studiu de fezabilitate a fost realizat în 2012. Deși inițials-a discutat despre un parteneriat al Românieicu China, pentru ca în 2020 să fie gata tot proiectul, guvernanții de la Bucureștiau decis în acest an să se asocieze cu „partenerii din zona euro-atlantică”.