Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizata la Sistemul Energetic National (SEN) în dimineaţa zilei de joi, 29 august, transmite SN Nuclearelectrica SA printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti.
Unitatea 1 CNE Cernavodă se deconectase automat de la SEN luni, 26 august, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei (protecţia unui transformator de evacuare putere), fără impact asupra securităţii nucleare.
„Deconectarea automată şi lucrările de remediere nu au avut impact asupra securităţii nucleare, personalului şi populaţiei, fiind realizate in conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă”, au menționat reprezentanţii companiei.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani şi că până la finalul acestui an se doreşte să fie finalizată încheierea contractului de execuţie pentru lucrările de retehnologizare, scrie Agerpres.
„Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repornită aseară, la ora 22:43, şi este acum la puterea nominală. Au fost câteva zile de muncă non-stop pentru identificarea cauzelor şi remedierea problemelor tehnice apărute la unul dintre transformatoare. Este adevărat, Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani. Şi-a făcut cu prisosinţă datoria şi sunt convins ca şi-o va face în continuare, conform planificării, până în 2027, când va începe procesul de retehnologizare. Până la finalul acestui an, dorim să finalizăm încheierea contractului de execuţie pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.
Acesta a mai menționat că Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repusă în funcţiune într-un timp mult mai scurt decât se anticipa iniţial.
„Aşadar, ne mândrim din nou cu specialiştii noştri în sectorul energetic. De altfel, în prima vizită de lucru ca ministru la Cernavodă, acum un an, directorul centralei mi-a prezentat o statistică mai puţin cunoscută: unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă sunt pe locurile 3 şi respectiv 1 la nivel mondial, între alte 440 de reactoare, în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare şi eficienţa lor. Lucru confirmat apoi de interlocutorii din Canada, SUA, Coreea de Sud şi de peste tot unde am discutat programul nuclear românesc. Suntem respectaţi şi asta datorită experţilor români, care ne fac cinste în întreaga lume”, a spus oficialul.