Unitatea 1 de la Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Naţional joi dimineaţa

Unitatea 1 de la Cernavodă, sincronizată la Sistemul Energetic Naţional joi dimineaţa
Foto: nuclearelectrica.ro

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost sincronizata la Sistemul Energetic National (SEN) în dimineaţa zilei de joi, 29 august, transmite SN Nuclearelectrica SA printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

Unitatea 1 se deconectase automat

Unitatea 1 CNE Cernavodă se deconectase automat de la SEN luni, 26 august, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a centralei (protecţia unui transformator de evacuare putere), fără impact asupra securităţii nucleare.

„Deconectarea automată şi lucrările de remediere nu au avut impact asupra securităţii nucleare, personalului şi populaţiei, fiind realizate in conformitate cu procedurile specifice ale CNE Cernavodă”, au menționat reprezentanţii companiei.

Ministrul Energiei: În 2027, va începe procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a precizat că Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani şi că până la finalul acestui an se doreşte să fie finalizată încheierea contractului de execuţie pentru lucrările de retehnologizare, scrie Agerpres.

„Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repornită aseară, la ora 22:43, şi este acum la puterea nominală. Au fost câteva zile de muncă non-stop pentru identificarea cauzelor şi remedierea problemelor tehnice apărute la unul dintre transformatoare. Este adevărat, Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani. Şi-a făcut cu prisosinţă datoria şi sunt convins ca şi-o va face în continuare, conform planificării, până în 2027, când va începe procesul de retehnologizare. Până la finalul acestui an, dorim să finalizăm încheierea contractului de execuţie pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic”, a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai menționat că Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repusă în funcţiune într-un timp mult mai scurt decât se anticipa iniţial.

„Aşadar, ne mândrim din nou cu specialiştii noştri în sectorul energetic. De altfel, în prima vizită de lucru ca ministru la Cernavodă, acum un an, directorul centralei mi-a prezentat o statistică mai puţin cunoscută: unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă sunt pe locurile 3 şi respectiv 1 la nivel mondial, între alte 440 de reactoare, în ceea ce priveşte siguranţa în exploatare şi eficienţa lor. Lucru confirmat apoi de interlocutorii din Canada, SUA, Coreea de Sud şi de peste tot unde am discutat programul nuclear românesc. Suntem respectaţi şi asta datorită experţilor români, care ne fac cinste în întreaga lume”, a spus oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)