Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat joi seara

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat joi seara
Foto: Nuclearelectrica

Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10 octombrie 2024, pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere a unor echipamente, potrivit unui raport al Nuclearelectrica SA transmis Bursei de Valori Bucureşti.

„Oprirea controlată a Unităţii 1 CNE Cernavodă este necesară în vederea realizării unor lucrări de întreţinere a unor echipamente pentru asigurarea funcţionării optime în perioada anotimpului rece. Conform procedurilor aplicabile ale CNE Cernavodă şi standardelor de securitate nucleară, lucrările de întreţinere se pot realiza doar cu reactorul în stare oprită”, se spune în raport.

Oprirea controlată şi lucrările de întreţinere nu au impact asupra securităţii nucleare, personalului şi populaţiei.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul naţional, pe o perioadă de 26 de ani. Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Nuclearelectrica este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013.

Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`