Uniformele școlare revin? Ce spune ministrul Educației despre impunerea acestora în România

Uniformele școlare revin? Ce spune ministrul Educației despre impunerea acestora în România
Sursa: Pixabay

Ministrul Educației, Daniel David, a readus în atenție subiectul uniformelor școlare, exprimându-și sprijinul pentru introducerea acestora, dar fără a le transforma într-o obligație la nivel național. Oficialul consideră că fiecare unitate de învățământ ar trebui să decidă individual dacă adoptă sau nu această măsură, potrivit România TV.

Uniformele, un simbol al identității școlare?

Uniformele pot deveni un simbol al identității și apartenenței pentru elevi, însă Daniel David subliniază că o astfel de decizie trebuie luată în funcție de dorința comunității școlare, fără a fi impusă de autorități. În prezent, legea nu prevede obligativitatea purtării uniformelor ca o condiție pentru accesul la educație

Ministrul a oferit exemplul Statelor Unite, unde anumite instituții de învățământ au ales să implementeze uniformele ca element distinctiv, dar exclusiv pe baza deciziilor locale.

„Probabil ați văzut și voi în SUA, ai licee, școli care se mândresc cu uniforma lor, e un element de identitate, dar acolo uniforma a fost stabilită pe bază voluntară de către școala respectivă. Teoretic, sigur că am putea impune uniformele obligatorii, dar întrebarea este dacă vrem și dacă este bine. Eu, de obicei, sunt împotriva încolonărilor”, a explicat Daniel David.

Uniformele și performanța academică

Acesta a mai precizat că nu există studii care să demonstreze un impact real al uniformelor obligatorii asupra performanței academice. De asemenea, o astfel de măsură ar putea stârni nemulțumiri în rândul părinților și elevilor, fiind percepută ca o restricție care limitează libertatea și autonomia școlilor.

„Nu avem niciun studiu care să ne arate că uniformele obligatorii ar conta mai mult sau că ne-ar ajuta la ceva”, a adăugat ministrul.

Uniformele în România: de la obligație la alegere

În România, purtarea uniformelor a fost obligatorie înainte de 1989, fiind asociată cu disciplina și egalitatea în sistemul educațional comunist. După Revoluție, această regulă a fost eliminată, uniformele fiind percepute mai degrabă ca un simbol al constrângerii decât al unității.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`