UNESCO include tradițiile Iftarului în patrimoniul imaterial al omenirii / Semnificație religioasă și ritualuri

UNESCO include tradițiile Iftarului în patrimoniul imaterial al omenirii / Semnificație religioasă și ritualuri
Sursa foto: Pixabay

UNESCO a validat miercuri înscrierea „tradiţiilor socioculturale” ale iftarului – masa de seară luată de musulmani în timpul postului de Ramadan – în patrimoniul imaterial al omenirii, la cererea Azerbaidjanului, Iranului, Uzbekistanului şi Turciei, informează AFP, relatează Agerpres.

Tradiţiile meselor de Ramadan, incluse în patrimoniul UNESCO

Comitetul Interguvernamental de Salvagardare a Patrimoniului Cultural Imaterial, adunat în Botswana, a confirmat înscrierea tradițiilor iftarului în patrimoniul imaterial al omenirii.

Această recunoaștere marchează importanța culturală a momentului iftarului, subliniind rolul său în consolidarea legăturilor familiale și comunitare.

UNESCO subliniază că practicarea iftarului este adesea transmisă în cadrul familiilor, iar tinerii și copiii au adesea responsabilitatea de a pregăti preparatele culinare specifice acestei tradiții.

În această incluziune, UNESCO recunoaște rolul esențial al iftarului în păstrarea și transmiterea identității culturale și religioase.

Ritualuri și semnificație religioasă

„Iftar (denumit şi ‘eftari’ sau ‘iftor’ în ţările vizate) se desfăşoară la musulmani la apusul soarelui în timpul lunii Ramadanului, după ce au fost îndeplinite toate ritualurile religioase şi ceremoniale”, au explicat reprezentanţii UNESCO

Ritualurile religioase și ceremoniale trebuie îndeplinite înainte ca musulmanii să participe la această masă specială. În mod tradițional, iftarul poate lua forma reuniunilor sau maselor, contribuind la promovarea solidarității, schimburilor sociale și întrajutorării.

Iftarul este marcat în diferite țări musulmane printr-o varietate de mâncăruri, iar UNESCO subliniază variația semnificativă a rețetelor și produselor de patiserie servite în timpul acestor mese tradiționale. De la curmale sau măsline în Turcia, iftarul reflectă diversitatea bogată a tradițiilor culinare în comunitățile musulmane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”