Unele păsări migratoare nu mai pleacă de la noi din țară în sezonul rece. Ornitologii au descoperit care este motivul

Unele păsări migratoare nu mai pleacă de la noi din țară în sezonul rece. Ornitologii au descoperit care este motivul
Sursă foto: Pixabay - naturepic

Ornitologii români au descoperit că o parte dintre speciile de păsări călătoare nu mai părăsesc țara pe timpul sezonului rece sau pleacă în grupuri din ce în ce mai mici.

La ce concluzie au ajuns specialiștii

Ornitologii își explică acest fenomen ca fiind un efect al schimbărilor climatice, iar la anumite specii, femelele influențează migrația puilor, încă din momentul eclozării. Fenomenul migrației este influențat și de perioada în care puii sunt în ouă, iar totul depinde de zona în care se află cuibul, conform Știrile ProTv. 

„Vorbim despre hormonii care sunt depuși în ouă în momentul depunerii ouălor. Este vorba despre testosteron și corticosteron, în acest fel, femelele își pot seta practic puii să-i pregătească pentru viață migratoare sau sedentară în funcție de zona în care trăiesc”, a explicat Attila Marton, ornitolog.

Iernile blânde din ultimii ani le permit păsărilor să nu mai migreze

Specialiștii au observat că unele specii de păsări de la noi din țară nu mai migrează, deoarece iernile mult mai blânde le permit să își găsească mai ușor hrana în timpul sezonului rece.

De asemenea, ornitologii au observat în ultimii ani și o schimbare a distanței de migrație. Anumite specii nu mai traversează Marea Mediterană pentru a ierna în nordul Africii.

„Din cauza iernilor foarte blânde tind să rămână la noi în țară. Graurii eram obișnuiți cu ei să plece de la noi în perioada rece a anului, dar acum stau chiar perioade destul de lungi Pelicanul creț începe să rămână mai mult la noi, iar altele nu mai pleacă deloc”, a transmis Ștefan Baltag, ornitolog.

„Vedem din ce în ce mai multe berze albe care fără nicio problemă supraviețuiesc în România peste iarnă. Și stârcii sau o grămădă de alte păsări călătoare”, a afirmat Attila Marton, ornitolog.

În ultimii ani, mai multe grupuri de lebede preferă România, iar atunci când lacurile îngheață și nu mai au suficientă hrană merg la malul mării. Se hrănesc cu plante, cu alge și cu mici crustacee. Pe timpul iernii, aceste păsări pot fi admirate în zona Capul Turcului, la Eforie, dar și la Neptun sau Mangalia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:39 - Ilinca Vandici a comentat noua relație a lui Dorian Popa: „Pe tine te-au prins paparazzi sau te-a filmat cineva pe sub masă”
11:37 - Gabriel Zetea, întrebat despre o eventuală guvernare cu USR: Singurul lucru pe care PSD îl exclude este o colaborare cu AUR, cu Șoșoacă / Sub nicio formă nu excludem PNL (VIDEO)
11:20 - Un mega meteorit a căzut pe fundul oceanului și a fiert apele de pe suprafața Pământului, acum trei miliarde de ani
11:14 - Alexandru Murau (PNL) susține că PSD a lansat o strategie pentru „mutarea a 10-20 de voturi/secție de votare pentru Simion” ca să îl ducă în turul 2 la prezidențiale
11:03 - Care a fost de fapt relația dintre Nadia Comăneci și Benone Sinulescu. Soția regretatului artist a mărturisit tot
10:56 - Șeful ONU ar urma să meargă în Rusia pentru o întâlnire cu Vladimir Putin. Ucraina condamnă vizita
10:40 - Marcel Ciolacu a dezvăluit cu ce echipă ține: Primul pahar de vin cu tata l-am băut într-un pahar cu Steaua / Una dintre bucuriile mele e că Dinamo a rămas în prima ligă
10:36 - Prima ninsoare din București va avea loc mult mai devreme decât ne-am aștepta. Ce spun meteorologii
10:25 - Imaginile șocante cu Angelina Jolie stârnesc în continuare reacții pe rețelele de socializare: „Ce, Doamne, se întâmplă cu venele ei?” și „Dacă aș fi asistentă m-aș năpusti să-i recoltez sânge”
10:03 - Care este orașul cu „cel mai lung bar din lume”? Este cunoscut pentru o băutură renumită