Unde va fi Piațeta Favorit din Drumul Taberei și ce funcții va îndeplini

Publicat: 29 07. 2021, 16:55
Actualizat: 29 07. 2021, 17:11
Foto: Captura video/ Ciprian Ciucu Facebook

Zona Favorit din Drumul Taberei ar urma să capete o nouă față după o serie de lucrări de amenajări urbane.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a prezentat două randări 3D despre cum ar putea arăta Piaţeta Favorit din Drumul Taberei, precizând că locul va îndeplini mai multe funcţionalităţi.

„Piațeta FAVORIT, VERSIUNEA 1.0. Este un prim concept. Nu este bătut în cuie, vreau să știți de acest proiect și să-l îmbunătățim împreună. Tema de proiectare: piațetă cu funcționalități multiple, centru de cartier, pretabilă pentru evenimente și promenadă, ex. târgușor de Crăciun, cinema de artă în aer liber, urmărire competiții sportive, food fest, etc”, a spus Ciucu.

„După cum observați, actuala parcare din fața Cinematografului Favorit dispare, tocmai pentru a măria piațeta și a pune mai bine în valoare viitorul Centru Cultural (aflat în lucru, în întârziere) și pentru a da mai multe funcționalități întregii arii. După cum observați mai sunt încă niște inconsistențe deoarece în fața Cinematografului, acolo unde ar trebui să stea spectatorii în aer liber sunt 5 arbori. Cei care au lucrat proiectul știu că PMB dă extrem de greu avize de defrișare și momentan i-au lăsat pe loc. Ce-i, drept ar ajuta la umbrire. Personal, cred că trebuie mutați si sa găsim alte soluții pentru umbrire”, a scris edilul sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

VIDEO piaţeta FAVORIT, VERSIUNEA 1.0 disponibil aici.

Legat de Centrul Cultural Favorit, primarul Sectorului 6 a spus că lucrările trenează de ani buni și că există o problemă cu suma contractului pe care s-a semnat după licitație.

„Constructorul a câștigat licitația cu 57,4 de milioane lei. Fosta administrație i-a crescut contractul la 63,4 de milioane lei. S-au executat lucrări de 13 milioane. Acum, pentru diferența de 50 de milioane rămasă din contract, Aedificia solicită 85 de milioane (oficial), iar din discuții estimează că vor cere 104 milioane pentru total contract (pentru suma rămasă). Eu înțeleg că au crescut prețurile materialelor, dar efectiv, acum nu avem bază legală ca din pix să dublăm valoarea contractului. Guvernul a promis că va veni cu modificări legislative care să permită indexarea prețurilor la valoarea lor reală din piață”, a spus Ciucu.

Piaţeta FAVORIT, VERSIUNEA 2.0

Ulterior Ciprian Ciucu a prezentat şi piaţeta FAVORIT, VERSIUNEA 2.0, pentru a se stabili care dintre cele două versiuni pare mai bună.   Potrivit lui, deşi mai mulţi bucureşteni, care au văzut versiunea precedentă, i-au cerut mai mulţi arbori, el a precizat că fiind vorba de o piaţetă cu funcţionalităţi  multiple, (centru de cartier, pretabilă pentru evenimente şi promenadă, ex. târguşor de Crăciun, cinema de artă în aer liber, vizionare competiţii sportive, food fest, etc.), aceasta nu poate avea şi mulţi copaci.
„Dacă vrem mai mult verde şi mai mulţi copaci, schimbăm tema de proiectare din PIAŢETĂ în PARC şi gata. Menţionez că arhitectul Centrului Cultural pe care vrem să-l punem în valoare spune clar că este nevoie de o piaţetă. Problema noastră este că oamenii placă din Sectorul 6 în alte sectoare (în special în Centrul Vechi) pentru a petrece timpul liber.   De asemenea, în Sectorul 6 avem 280.000 de arbori! Stăm chiar bine în comparaţie cu media urbană! În toamnă (când e vremea plantării) începem plantare a 2000 de arbori, inclusiv în alveole! Ca idee, acest obiectiv (atracţie pentru evenimente culturale) este gândit să deservească tot Sectorul 6. Un parc ar deservi doar populaţia din zonă. Spre deosebire de Militari, Dr. Taberei are parcuri şi alei umbrite, curţi ale blocurilor generoase cu arbori maturi şi spaţiu verde.  Cine vrea parc are unde merge. Cine vrea piaţetă şi evenimente culturale nu prea are unde merge”, a explicat Ciucu.
În piaţetă seara se vor putea urmări diverse evenimente culturale sau sportive.
„Centrul Cultural Favorit va putea găzdui o parte din concertele Festivalului Enescu, în piaţetă seara se pot urmării campionate europene şi mondiale, diferite competiţii sportive sau filme de artă (sau proteste împotriva primăriei”, a memţionat Ciucu.   El le-a cerut totuşi locuitorilor din sectorul 6 să se decidă dacă îşi doresc această piaţetă sau un parc, precizând că nici în alte oraşe acestea nu au prea mulţi pomi,

„Discutam în comparaţie cu prima dar să discutăm dacă facem piaţetă sau parcuri cu alei, bănci şi arbori. Deci: piaţetă sau parc? Nici în Oradea (proiectată de Planwerk) nici în Cluj (tot Planwerk) nici în Sibiu nu sunt cu mulţi copaci, de fapt cam lipsesc..Referitor la comentarii anterioare, piaţeta nu este compatibilă cu trasee de biciclete, locuri de joacă pentru căţei şi pădure urbană”, conchis el.

VIDEO Piaţa Favorit din Capitalei- Versiunea 2.0