Obiectiveleautorităților sunt ca prima etapă a vaccinării să se încheie pânăîn aprilie, iar cea de-a doua, în toamnă. Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul nu va fi disponibil în cabinetele medicilor de familie.
„Desfășurarea efectivă a activității de vaccinare va avea loc la nivelul centrelor de vaccinare. Nu intenționăm, cel puțin la momentul actual, să derulăm activitate de vaccinare la nivelul cabinetului de medicină de familie, pentru că activitatea pe care noi o propunem este una extrem de intensă”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru Digi 24.
Autoritățile au luat această decizie din cauza capacității reduse a cabinetelor medicilor de familie.
„Vorbim despre circa 250 de persoane vaccinate într-o zi.
Este extrem de complicat ca la nivelul unui cabinet de medicină de familie, pe lângă consultațiile obișnuite, pe lângă monitorizarea persoanelor pe care le au medicii de familie în evidență să mai efectueze și această vaccinare care nu va fi un proces foarte simplu”, a mai transmis pentru Digi 24 coordonatorul campaniei de vaccinare.
În plus, medicul a mai oferit informații despre cum va funcționa mai exact procedura de vaccinare anti-COVID-19.
„Este un proces destul de elaborat, în care fiecare persoană trebuie supusă unui triaj epidemiologic, un examen clinic, insistat pe identificarea contraindicaților de moment sau definitive pentru efectuarea vaccinării.
Trebuie să fie echipe destinate pentru administrarea propriu-zisă a vaccinului. Ulterior, există perioada de supraveghere post-vaccinală. Aceste lucruri nu se pot face într-un cabinet de medicină de familie unde există o singură echipă vaccinatoare, pentru că perioada de timp alocată se va întinde pe o perioadă foarte mare”, a declarat Gheorghiță.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat, pentru B1 TV, că vor avea prioritate la vaccinare angajații din sistemul sanitar și social. Vor urma apoi vârstnicii, persoanele cu boli cronice și angajații din infrastructura critică a statului.
„Activitatea de vacinare se desfășoară în etape succesive care includ, în primul rând, lucrătorii din domeniul sănătății și din domeniul social. Ulterior sunt vizate grupele de risc, persoanele peste 65 de ani și persoanele cu boli cronice. Pe același nivel de prioritizare vor fi persoanele care deservesc activitățile esențiale din infrastructura critică a statului. În ultima etapă ne adresăm populației generale fără boli cronice”, a precizat medicul.