Una din șase persoane este afectată de infertilitate la nivel mondial, potrivit OMS

Publicat: 04 04. 2023, 20:21

Organizația Mondială a Sănătății solicită un acces mai bun la tratamentele de fertilitate în întreaga lume. Se pare că există puține diferențe în ceea ce privește ratele în țările cu venituri mari, medii și mici.
Proporția adulților afectați de infertilitate în timpul vieții este de 17,8% în țările cu venituri ridicate și de 16,5% în cele cu venituri mici și mijlocii.

OMS face apel la un acces mai bun la îngrijirea fertilității în toate țările.

Infertilitatea, potrivit OMS, este atunci când un cuplu nu poate concepe în ciuda faptului că face sex neprotejat în mod regulat.

OMS definește infertilitatea ca fiind eșecul de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de sex neprotejat regulat.

Tratamentul medical pentru lipsa ovulației sau procedurile chirurgicale pot fi folosite pentru a ajuta femeile în mod specific, în timp ce inseminarea intrauterină (IUI) sau fertilizarea in vitro (FIV) sunt, de asemenea, disponibile pentru a ajuta cuplurile să conceapă.

Aceste tratamente sunt disponibile, dar IUI și FIV sunt adesea limitate sau necesită un set strict de cerințe pentru a se califica pentru acces.

OMS afirmă că, în majoritatea țărilor, tratamentul fertilității este finanțat de persoane fizice și nu de serviciile naționale de sănătate, ceea ce poate duce la dificultăți financiare pentru mulți.

Potrivit raportului, persoanele din țările mai sărace cheltuiesc o proporție mai mare din venitul lor pentru îngrijirea fertilității în comparație cu persoanele mai bogate.

Costurile ridicate sunt văzute ca un factor care împiedică oamenii să acceseze tratamentul și, în cele din urmă, să nu poată concepe atunci când metodele naturale eșuează.

„Raportul dezvăluie un adevăr important – infertilitatea nu discriminează”, a declarat directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom.

Acesta a adăugat: „Proporția mare de persoane afectate arată necesitatea de a lărgi accesul la îngrijirile pentru fertilitate și de a ne asigura că această problemă nu mai este marginalizată în cadrul cercetării și al politicilor de sănătate, astfel încât cei care doresc să devină părinți să aibă la dispoziție metode sigure, eficiente și accesibile pentru a deveni părinți.”