Un voluntar la testele vaccinului anti-COVID, depistat pozitiv la 4 luni după vaccinare

Un voluntar la testele vaccinului anti-COVID, depistat pozitiv la 4 luni după vaccinare
Foto: pixabay.com

Un cetățean spaniol, participant la testele Universității Oxford pentru găsirea unui vaccin eficient anti-COVID-19, a fost testat pozitiv, la patru luni de la vaccinare.

Voluntar la vaccinul anti-COVID, infectat după primirea tratamentului experimental

Testele la care a participat bărbatul au fost realizate de gigantul farmaceutic AstraZeneca. 20.000 de oameni din mai multe țări și de pe trei continente participă la testele AstraZeneca – Oxford.

Voluntarii au primit, fără să știe, fie vaccinul, fie un placebo, apoi li se urmăresc.

Bărbatul este asimptomatic pentru moment și se află în izolare la domiciliu.

Cercetătorii Universității Oxford, precizări despre efectele adverse apărute în studiul clinic al vaccinului anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca

Efectele adverse care au dus la suspendarea temporară a studiului clinic al vaccinului împotriva noului coronavirus, dezvoltat de compania britanică AstraZeneca, ar putea să nu aibă legătură cu vaccinul în sine, precizează reprezentanții Universității Oxford într-un document destinat participanților la studiu, potrivit Reuters.

Amintim, pe 6 septembrie, studiul clinic efectuat de compania farmaceutică britanică AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, pentru dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19, a fost oprit temporar după apariția unor reacții adverse la unul dintre participanții din Marea Britanie. Potrivit medicilor, ar fi vorba despre o „reacție adversă serioasă”, considerată a fi o afecţiune inflamatorie spinală rară, numită mielită transversă. Totuși, specialiștii spun că apariția reacțiilor de acest fel este o parte normală din procesul de testare a unui nou vaccin.

„Am efectuat evaluări de siguranță după ce voluntari implicați în studiul clinic pentru testarea vaccinului numit ChAdOx1 nCoV-19 au prezentat simptome neurologice inexplicabile, inclusiv schimbarea senzaţiei sau slăbiciune a membrelor, astfel că am întrerupt studiul pentru o evaluare din punctul de vedere al siguranței.

După o evaluare independentă, s-a considerat că este improbabil ca aceste afecţiuni să fie asociate cu vaccinul sau au existat dovezi insuficiente pentru a afirma cu certitudine că acesta au legătură sau nu cu vaccinul. În fiecare dintre aceste cazuri, după analizarea informațiilor, examinatorii independenți au recomandat ca vaccinările să continue. Va fi continuată și montorizarea atentă a persoanelor afectate și a altor participanți”, se arată în documentul publicat de Universitatea Oxford.

Boala care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participant la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale, după ce a participat la testele companiei AstraZeneca.

AstraZeneca a refuzat să comenteze ori să confirme informaţia, spunând că “evenimentul este în investigarea unei comisii independente şi este prea devreme pentru a se pune un diagnostic precis”.

Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat. Nu este clar în acest moment dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`