Un virus asemănător cu COVID-19, ascuns timp de 7 ani în laboratorul din Wuhan. Simptomele principale sunt identice
Potrivit unei investigații The Times, un virus similar cu noul coronavirus a fost descoperit de către cercetătorii chinezi în urmă cu șapte ani, fiind ținut secret în laboratorul din Wuhan, China, despre care se se crede că este sursa pandemiei de SARS-CoV-2.
Potrivit sursei citate, virusul ar fi fost descoperit într-o mină de cupru, plină de lilieci și șobolani, animale considerate, de asemenea, vinovate pentru răspândirea virusului actual.
La vremea respectivă, șase mineri s-au îmbolnăvit, iar trei dintre ei și-au pierdut viața.
De reținut este faptul că simptomele principale au fost identice cu cele provocate de noul coronavirus, și anume febră mare și afecțiuni ale plămânilor care duceau la mari dificultăți de respirație.
Din nefericire, scrie The Times, autoritățile chineze au ținut totul secret vreme de 7 ani, comunitatea științifică internațională neaflând despre această descoperire.
Directoarea Institutului de Virusologie din Wuhan: ”Cum ar fi putut să scape virusul din laboratorul nostru?”
Unele ipoteze afirmă că un laborator din Wuhan ar fi fost sursa focarului care a început în decembrie 2019 și care a infectat peste 5.4 milioane de persoane la nivel global.
Acuzațiile la adresa Chinei curg neîncetat, mai ales din partea administrației de la Washington. Donald Trump acuză vehement regimul de Beijing, cu fiecare ocazie, spunând că „incompetența Chinei și nimic altceva” a condus la decesele în masă pe care le provoacă boala infecțioasă COVID-19 în toată lumea.
Mai mult, Secretarul de Stat nu numai că susține că există „dovezi clare” potrivit cărora coronavirusul ar fi apărut dintr-un laborator de la Wuhan, și nu dintr-o piață cum raporta Beijingul inițial, dar a reclamat Partidul Comunist Chinez și pentru o presupusădezinformarepe tema COVID-19.
Wang Yanyi, directoarea Institutului de Virusologie din orașul Wuhan se apără și neagă acuzațiile aduse, declarând că laboratorul pe care îl conduce deține trei tulpini vii de coronavirus de liliac, însă niciuna nu corespunde 100% cu cea care declanșează COVID-19, proporția fiind de doar 79,8%.
„La fel ca toată lumea, noi nici nu ştiam că virusul exista. Prin urmare, cum ar fi putut să scape din laboratorul nostru?”, a spus aceasta într-un interviu acordat CGTN.
Vaccinul chinezesc din Wuhan împotriva COVID-19, testat cu succes pe oameni
China National Biotec Group (CNBG) a anunțat că vaccinul său împotriva infectării cu COVID-19 a determinat apariția anticorpilor în faza de testare. Compania ar urma, în acest context, să pregătească teste clinice de fază avansată în țări străine, scrie Reuters.
Vaccinul, dezvoltat de un institut de cercetare din Wuhan afiliat companiei mamă a CNBG, Sinopharm, a provoacă un nivel înalt de anticorpi, fără reacții adverse serioase, arată datele preliminare din testul clinic inițiat în aprilie, care a implicat 1.120 de persoane sănătoase cu vârste între 18 și 59 de ani.
Potrivit presei de stat, acest vaccin experimental, împreună cu altul dezvoltat de o unitate Sinopharm, au fost oferite angajaților din companiile de stat care călătoresc în străinătate, producătorii căutând să obțină mai multe informații despre eficacitatea lor.